Soluţii naturale în crizele de cistită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urinările dese şi durerea vie din timpul micţiunii îţi pot da peste cap întreaga activitate, cistita fiind, de foarte multe ori, invalidantă. Simptomele supărătoare pot fi calmate şi chiar eliminate, pe căi naturale, dacă acţionezi rapid.

Boala inflamatorie a vezicii urinare cauzată, de obicei de o infecţie, cistita este considerată a fi o boală a sexului feminin. 

Studiile arată că una din două femei a trecut prin chinurile ei, fiind de zece ori mai expuse riscului de a o contracta, comparativ cu bărbaţii.

Predispoziţia pentru această afecţiune este determinată de anatomia femeii: canalul uretrei este mult mai scurt decât cel al bărbaţilor – are numai 3 cm lungime –, iar orificiul său este aproape de vagin şi de anus (zone colonizate cu diverşi germeni).

Măsuri de prim-ajutor
Chiar de la primele simptome, bea apă din belşug. Aceasta curăţă căile urinare. Cu cât mai multă vei bea, cu atât vei dilua urina, făcând-o mai puţin iritantă. Simptomele cistitei devin suportabile dacă vei consuma 1/2 litru de apă, amestecat cu o linguriţă de bicarbonat de sodiu (de două ori pe zi). Bicarbonatul face ca urina să fie mai puţin acidă, ceea ce conduce la reducerea usturimii şi a senzaţiei de arsură din timpul micţiunii.

Căldura locală ajută mult. În acest sens, sunt recomandate băile de şezut cu coada-calului şi/sau gălbenele, timp de circa 30 de minute, împachetările şi compresele calde pe partea inferioară a abdomenului. Se mai practică şi cataplasmele cu praz fiert cald sau piure de cartofi cald.

Bactericide naturale
Lista începe cu sucul de afine, băut timp de 7-10 zile, câte 300 ml pe zi. Este un remediu folosit înca din vechime în tratarea infecţiilor urinare. Studiile moderne au confirmat că afinele distrug eficient microbii, în special Escherichia coli, bacteria care determină 80-90% din infecţiile urinare. Şi sucul proaspat de mere cu răchiţele (merişoare) este un remediu verificat. Nu are efect bactericid, dar conţine o substanţă care împiedica bacteriile să se ataşeze de mucoasa vezicii urinare, ceea ce grăbeşte vindecarea.

Calităţi antiseptice mai deţin urzica (frunzele şi rădăcina), leuşteanul (rădăcina), usturoiul şi strugurii ursului (frunzele). Acestea se folosesc sub formă de ceai, cu atenţionarea că strugurii-ursului sunt contraindicaţi în timpul sarcinii. Cu proprietăţi similare, tincturile de ienupăr (5 picături pe zi) şi coacaze negre (o linguriţă pe zi) scurtează perioada de criză, iar luate timp de trei săptămâni previn reinfectarea. În acelaşi scop, adăugă mai des în mâncare turmeri şi ghimbir. Aceste două condimente au proprietăţi antiinflamatorii şi calmează iritaţiile.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite