De ce e bine să mănânci roşii
0Roşiile sunt printre cele mai populare fructe din lume. Deşi mulţi consideră că roşia este o legumă, ea este de fapt un fruct. Iată de ce este bine să le incluzi în alimentaţie!
Protejează pielea de razele solare
Pe lângă vitamine, acid folic, fibre şi multă apă, roşiile conţin beta-caroten (pigment roşu-portocaliu) şi licopen. Beta-carotenul protejează pielea de razele dăunătoare ale soarelui. Licopenul, un antioxidant care poate combate acţiunea radicalilor liberi (molecule sau ioni care pot afecta celulele sănătoase şi sistemul imunitar), ajută pielea să fie mai puţin sensibilă la razele ultraviolete, prevenind apariţia ridurilor.
Întăreşte oasele
Datorită vitaminei K şi a calciului, consumul de roşii contribuie la întărirea sistemului osos. Totodată, licopenul previne apariţia osteoporozei, îmbunătăţind calitatea masei osoase.
Luptă împotriva cancerului
Acest fruct poate fi consumat atât gătit, cât şi crud. Datorită licopenului, consumul de roşii ţine la distanţă bolile de inimă, asteroscleroza, cancerul de sân, de prostată, pulmonar, ovarian, de vezică, pancreas şi de colon.