Riscuri pentru consumul de ulei de cocos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nutriţioniştii spun că există câteva riscuri în ceea ce priveşte consumul de ulei de cocos. Principala regulă: Nu trebuie consumat în exces!
Nutriţioniştii spun că există câteva riscuri în ceea ce priveşte consumul de ulei de cocos. Principala regulă: Nu trebuie consumat în exces!

Uleiul de cocos este folosit la noi în primul rând pentru gătit, întrucât are o compoziţie care rezistă neschimbată şi la temperaturi foarte ridicate. Nutriţioniştii spun că există şi câteva riscuri pentru cei care îl consumă în exces, însă destul de puţine.

Este preferat uleiul de cocos la gătit întrucât uleiul de floarea soarelui, de exemplu, mult mai popular, se arde foarte repede şi poate aduce efecte nocive asupra organsimului. 

Se spune că uleiul de cocos ajută la îmbunătăţirea sistemului digestiv şi poate ţine departe sindromul de colon iritabil. Grăsimile saturate ajută organismul să lupte împotriva multor paraziţi şi ciuperci care ar putea provoca indigestie. 

Uleiul de cocos te poate ajuta şi în curele de slăbire datorită conţinutului său de acizi graşi cu lanţuri mijlocii şi lungi. Se digeră uşor şi ajută la funcţionarea sistemului tiroidei. Mai mult, pe lista de beneficii ale uleiului de cocos ar trebui trecut şi faptul că poate îndepărta stresul şi ar ajuta şi la tratarea pancreatitei. 

Printre beneficiile uleiului de cocos este şi faptul că ajută la îngrijirea părului. Masajul cu ulei de cocos hidratează scalpul şi ajută la creşterea părului. De asemenea, ar împiedica şi apariţia mătreţii. 

Pentru că este hidratant, se foloseşte la masaje şi este comparabil cu uleiul mineral. Alte beneficii ale uleiului de cocos ar fi că întârzie apariţia ridurilor şi exfolierea pielii. Există studii care spun că ar ameliora boli de piele precum psoriazisul sau dermatita. 

Uleiul de cocos ar aduce beneficii şi pentru sănătatea inimii. Are în conţinutul său 50% acid lauric, care ajută la prevenirea diferitelor probleme cardiace, reduce colesterolul şi hipertensiunea arterială. De asemenea, în comparaţie cu alte uleiuri, grăsimile saturate din uleiul de cocos nu sunt dăunătoare şi reduc riscul de apariţie a aterosclerozei.

Riscuri pentru consumul de ulei de cocos

Potrivit nutriţioniştilor, există şi câteva riscuri pentru consumul de ulei de cocos. În primul rând, foarte important de ştiut este să alegeţi ulei de cocos presat la rece şi nu hidrogenat. Cele mai recomandate tipuri de ulei de cocos de nutriţionişti, pentru a beneficia de toate efectele bune ale acestui aliment, sunt cele „virgine” şi „extra virgine”, obţinute prin presare sau prin măcinare, proces în urma căruia laptele de cocos se separă de ulei.  

De asemenea, cei care suferă de boli cardiovasculare, au diabet zaharat sau sunt diagnosticaţi cu obezitate este bine să nu consume ulei de cocos în cantităţi exagerate întrucât pot apărea riscuri şi complicaţii. 

Riscuri ale consumului de ulei de cocos ar putea apărea şi la mamele care sunt în perioada de alăptare. Chiar dacă uleiul de cocos este sigur pentru consumul femeilor însărcinate, cele care alăptează sunt atenţionate să nu consume în mod exagerat ulei de cocos întrucât pot apărea riscuri medicale pentru cei mici, carenţe în ceea ce priveşte alimentaţia. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite