Remediile care-ţi iau durerea din încheieturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sensibilitatea articulaţiilor denotă o pierdere a rezistenţei şi sensibilităţii acestoraFOTO Shutterstock
Sensibilitatea articulaţiilor denotă o pierdere a rezistenţei şi sensibilităţii acestoraFOTO Shutterstock

Dacă ai dureri articulare, atunci bine ai venit în club. Aproximativ 100 de milioane de persoane din Europa prezintă cel puţin o afecţiune la nivelul articulaţiilor, conform statisticilor OMS. Partea plină a paharului e că nici metodele de tratament nu sunt tocmai puţine.

Medicamentele antiinflamtorii – eliberate cu sau fără reţetă – pot ameliora suferinţa, dar soluţiile nu se termină aici. Există numeroase soluţii naturale care te pot ajută să te mişti fără dureri, zi de zi.

Suplimentele cu glucozamină
Glucozamina este o substanţă prezentă în mod natural în corpul nostru, care, sub o formă sau alta, participă la formarea şi regenerarea cartilajului. Odată cu înaintarea în vârstă, cantitatea de glucozamină începe să scadă, articulaţiile pierzând astfel rezistenţa şi elasticitatea de odinioară, devenind sensibile. Situaţia poate fi însă reparată dacă refacem stocul de glucozamină. 

Mai multe studii clinice au demostrat eficacitatea administrării sulfatului de glucozamină, un extract din carapacea crustaceelor. Testele comparative ale efectului suplimentelor alimentare conţinând sulfatului de glucozamină cu cel al medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), folosite uzual pentru a scădea durerile reumatismale, au arătat cu precizie că sulfatul de glucozamină a fost mai eficient atât în reducerea durerii, cât şi în îmbunătăţirea funcţiei articulare. Mai mult, unele cercetări au sugerat că sulfatul de glucozamină poate chiar înlocui cartilajul deteriorat. Toate acestea i-au făcut pe mulţi reumatologi să-l recomande ca tratament de primă linie.

Sucul de cartofi şi ghimbirul
Pentru un tratament practicat de mai multe secole, ieftin şi eficient, poţi încerca sucul de cartofi. Ia un cartof de dimensiuni medii, necurăţat, taie-l în felii foarte subţiri, apoi lasă-le peste noapte într-un vas cu apă rece. Bea zeama obţinută dimineaţa, pe stomacul gol. Un alt tratament la îndemână este cel cu ghimbir. Ia o jumătate de linguriţă de purdră de ghimbir sau maximum 35 de grame (aproximativ şase linguriţe) de ghimbir proaspăt o dată pe zi. Evaluările ştiinţifice au arătat că rădăcina de ghimbir ajută la diminuarea durerilor provocate de artrită, cel mai probabil, datorită capacităţii acesteia de a activa circulaţia sanguină şi, astfel, de a îndepărta substanţele inflamatorii de la nivelul articulaţiilor.

Usturoiul, bananele şi lucerna
La ameliorarea durerilor de la nivelul încheieturilor poate contribui şi usturoiul. Acesta e indicat datorită proprietaţilor sale antiinflamatoare. Îl poţi consuma crud sau gătit, în funcţie de preferinţe sau în capsule, dacă ai o problemă cu mirosul lui. Bananele sunt alt adjuvant în tratarea artritei prin prisma conţinului ridicat de vitamina B6. În scop terapeutic, e recomandat un regim alimentar de 3-4 zile la fiecare 2 luni, bazat numai pe banane. Într-o astfel de zi, vei avea voie să mănânci 8-9 banane şi nimic altceva. Şi dacă ţi-e sete, bea ceai de lucernă. Câte 3-4 pahare de ceai din seminţe de lucernă, zilnic, timp de cel puţin o săptămână. Acesta se prepară foarte simplu: se toarnă 250 de ml de apă clocotită peste o linguriţă de seminţe, după care se lasă la infuzat timp de 15 minute.

Acizii graşi Omega-3
Străduieşte-te să ai cât mai multe mese la care să serveşti peşte gras. Studiile experimentale au arătat că persoanele care şi-au suplimentat dieta cu acizi graşi Omega-3, conţinuţi de macrou, somon sau sardine, au observat că rigiditatea şi durerea s-au redus. Poţi beneficia de Omega-3, cu acelaşi succes, şi dacă le administrezi sub formă de capsule. Cercetările desfăşurate la Universitatea din Cardiff (Marea Britanie) au relevat că uleiul de cod poate încetini şi chiar inversa distrugerea cartilajului, care duce la artroză. Ca alternativă, poţi lua o lingură de ulei de in pe zi sau să ronţăi câteva miezuri de nucă.

CITEŞTE ŞI:

5 plante care combat durerile de articulaţii

Sezonul ploios aduce nu doar o stare generală de tristeţe, ci şi dureri articulare, în multe cazuri. Iată cu ce plante poţi atenua problemele pe care ţi le provoacă reumatismul.

Cum te salvează spălatul pe dinţi: bacteriile din gură pot cauza artrită

Periatul dinţilor şi o igienă orală bună pot preveni artrita, susţin cercetătorii care au descoperit că bacteriile responsabile pentru distrugerea gingiilor au legătură şi cu declanşarea artritei reumatoide.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite