Remedii naturiste pentru durerile menstruale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Durerile menstruale afectează între 50% şi 80% din femei. Pentru aproape o treime dintre acestea, durerea este atât de intensă, încât le afectează activitatea zilnică, fiind motiv de absenteism de la locul de muncă sau şcoală. Aflaţi în continuare câteva remedii naturiste pentru durerile menstruale.

Dismenorea reprezintă durerea ce apare în ziua menstruaţiei sau cu câteva zile înainte, durere localizată în zona inferioară a abdomenului sau în regiunea lombară. Durerea menstruală poate fi însoţită şi de alte simptome: nervozitate, migrene, oboseală, paloare, senzaţie de greaţă şi vomă, diaree, palpitaţii, dureri musculare şi articulare, insomnie.

Remedii naturiste pentru durerile menstruale: dietoterapie

În cazul în care suferiţi de dureri menstruale intense, dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, cu competenţe în apifitoterapie, vă recomandă să evitaţi ceaiul, cafeaua, condimentele şi băuturile alcoolice. Pentru ameliorarea simptomelor au efecte benefice sucurile de legume: morcovi, sfeclă roşie, spanac, pătrunjel, castraveţi, ţelină. Acestea pot fi preparate simple sau în asocieri: morcov, sfeclă şi spanac; morcov şi pătrunjel; morcov şi mere; morcov, ţelină şi spanac. O altă soluţie naturală este cura cu grâu încolţit: 3-6 linguri/zi, în perioada menstruaţiei.

Remedii naturiste pentru durerile menstruale: infuzii din plante

Dr. Ruxandra Constantina mai recomandă una dintre următoarele infuzii din plante, care ajută la calmarea durerilor menstruale.

  • Salvia reglează ciclul menstrual şi combate durerile. Se foloseşte infuzia din o linguriţă de frunze la o cană de apă şi se consumă 2-3 căni pe zi.
  • Coada-şoricelului sau traista-ciobanului este indicată femeilor cu flux menstrual abundent şi dureri în timpul ciclului. Se administrează sub formă de infuzie preparată din o lingură de plantă la o cană cu apă. Se consumă 2-3 căni pe zi.
  • Muşeţelul se foloseşte tot sub formă de infuzie, din două linguriţe de flori la o cană cu apă. Se beau 1-2 căni pe zi pentru calmarea crampelor menstruale.
  • Conurile de hamei se folosesc în cazurile de migrene şi tulburări nervoase care însoţesc dismenoreea. Se administrează ca infuzie, preparată din 15 grame conuri la un litru de apă; se beau 2 căni pe zi.
  • Galbenelele sunt indicate pentru calmarea durerilor şi reglarea ciclului menstrual. Se administrează sub formă de infuzie (2 linguriţe de plantă la o cană de apă). Se bea o cană pe zi.
  • Cimbrul (pernă caldă cu cimbru, pe zona pelvină) este indicat dacă aveţi crampe menstruale. Efecte benefice are şi tinctura de creţişoară, câte 30 de picături de 2-3 ori pe zi (dizolvate în apă), cu o săptămână înainte de apariţia fluxului menstrual.
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite