Opt metode prin care vinul roşu te menţine sănătos

Opt metode prin care vinul roşu te menţine sănătos

Vinul roşu are o mulţime de beneficii pentru sănătate FOTO Shutterstock

După o zi grea de muncă, un pahar de vin roşu este o metodă foarte bună de te elibera de stres, pe lângă multe alte beneficii pentru sănătate. „Today Health“ ne prezintă opt motive pentru care vinul roşu este o bună alegere pentru noi.

Ştiri pe aceeaşi temă

1. Scade colesterolul
 
Boabele de struguri roşii pot avea un efect important asupra nivelului colesterolului, arată un studiu al Universităţii Compultense din Madrid, Spania. Participanţii la acest studiu au constatat o scădere cu 12% a nivelului colesterolului, spre deosebire de cei care au băut doar un supliment de struguri şi care au înregistrat o scădere de 9%.
 
2. Protejează inima
 
Mai mult decât scăderea colesterolului, antioxidanţii care se regăsesc în vinul roşu ajută vasele de sânge să fie mai flexibile şi reduc riscul cheagurilor de sânge, susţine John Folts, profesor de medicină cardiovasculară şi nutriţie la Universitatea din Wisconsin, SUA. „Antioxidanţii din vin sunt la fel de eficienţi ca aspirina“, spune Folts. Însă trebuie să avem grijă, pentru că un consum excesiv de vin poate cauza inimii, aşadar moderaţia este esenţială.
 
3. Reglează zahărul din sânge
 
Pieliţa strugurilor roşii, o sursă importantă pentru elementul natural din vinul roşu – resveratrol, poate ajuta diabeticii să-şi regleze cantitatea de zahăr din sânge, susţine un nou studiu publicat în „Nutrition“. Participanţii la acest studiu, care au luat un supliment de resveratrol o dată pe zi, timp de trei luni, au remarcat un nivel mai scăzut al glucozei, spre deosebire de cei care nu au luat suplimentul. Mai mult, cei care au luat resveratrol au înregistrat şi o scădere a colesterolului şi a tensiunii sanguine sistolice. Cercetătorii sunt de părere că resveratrolul poate stimula secreţia de insulină sau poate activa proteina care ajută la reglarea glucozei.
 
4. Hrană pentru memorie
 
Tot resveratrolul poate fi responsabil de impulsionarea memoriei, spune Philippe Marambaud, cercetător la Centrul de Studii a bolii Alzheimer. Acest element împiedică formarea proteinei beta-amiloide, un ingredient cheie în blocajul descoperit în creierul celor care suferă de Alzheimer. 
 
5. Luptă împotriva răcelilor
 
Dacă simţi că te paşte o răceală, antioxidanţii din vinul roşu te pot ajută să scăpi de ea. Un studiu din 2010 a descoperit că, dintre cei 4.000 de membri din cinci universităţi din Spania, cei care au consumat mai mult de 14 pahare de vin roşu pe săptămână, timp de un an de zile, aveau un risc mai scăzut cu 40% de a căpăta vreun virus. Antioxidanţii luptă cu infecţiile şi protejează celulele împotriva efectelor radicalilor liberi, care pot juca un rol important şi în alte boli, cum ar fi cancerul.
 
6. Poate preveni cancerul
 
Resveratrolul obţinut dintr-un pahar de vin roşu băut de trei-patru ori pe săptămână poate fi de-ajuns să distrugă celulele canceroase, conform cercetătorilor de la Universitatea din Virginia, SUA. Oamenii de ştiinţă au injectat resveratrol în celule canceroase şi au descoperit că inhibă acţiunea proteinei care „hrăneşte“ cancerul.
 
7. Ajută la păstrarea siluetei
 
Resveratrolul este vedeta din vinul roşu, însă nu trebuie uitat nici piceatanolul, elementul chimic transformat de organismele noastre din resveratrol. S-a demonstrat că acest compus inhibă celulele grase. 
 
8. Condimentează cina
 
Cine spune că vinul roşu este doar pentru băut? El poate fi inclus chiar în cină, fie ca sos, fie ca un ingredient complementar, şi tot îşi va demonstra beneficiile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările