Opt alimente care împrospătează respiraţia

Opt alimente care împrospătează respiraţia

Merele ajută la îndepărtarea plăcii dentare şi a particulelor de pe dinţi. FOTO Shutterstock

Respiraţia urât mirositoare este una dintre problemele cu care se confruntă foarte multe persoane, chiar dacă-şi dau seama sau nu, dar există anumiţi paşi pe care îi urma pentru putem face pentru a evita situaţiile neplăcute.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cea mai evidentă soluţie este şi cea recomandată de stomatologi: menţinerea unei bune igiene orale. În lipsa acesteia, este favorizată acumularea unor particule mici de alimente, care pot provoca dezvoltarea mai multor bacterii.

Cu excepţia celor care suferă de infecţii orale sau de boli precum refluxul gastric sau cancerul, care cauzează o respiraţie neplăcută, halena poate fi prevenită prin spălatul pe dinţi şi prin atenţia sporită la alimentele pe care le consumăm.

Din fericire, unele alimente ajută la menţinerea unei respiraţii plăcute, explică pentru „Huffington Post“ nutriţionistul Amy Jamieson-Petonic, purtător de cuvânt pentru Academia de Nutriţie şi Dietă.

1. Iaurtul

Iaurtul este nu numai o gustare sănătoasă, ci şi un aliment indicat pentru respiraţie. Acesta „scade nivelul hidrogenului sulfurat din gură, care este un produs rezidual al bacteriilor anaerobe“, spune Jamieson-Petonic. Ea recomandă iaurturile cu un conţinut redus de zahăr.

2. Pâinea integrală

Oricât de ciudat ar părea, o dietă săracă în carbohidraţi poate preveni o respitaţie neplăcută. Atunci când organismul nu are prea mulţi carbohidraţi, începe să ardă grăsimi, proces care produce nişte compuşi numiţi cetone. Atunci când sunt produse, cetonele sunt eliberate de organism prin transpiraţie, urină şi, uneori, chiar prin respiraţie.

„Astfel, pâinea integrală,  spre deosebire de cea albă, ar putea contribui la îmbunătăţirea respiraţiei“, consideră Jamieson-Petonic.

3. Apa

O hidratare corespunzătoare este bună pentru respiraţie deoarece apa umezeşte gura şi gâtul, îndepărtând bacteriile urât mirositoare şi particulele de mâncare.

4. Merele

„Merele sunt alimente bogate în fibre şi ne ajută să salivăm mai mult“, spune Jamieson-Petonic. Potrivit CNN, saliva este bogată în oxigen, care este un duşman natural al mirosului neplăcut cauzat de bacterii. Astfel, merele ajută la îndepărtarea plăcii dentare şi a particulelor de pe dinţi.

5. Guma de mestecat

Guma de mestecat alungă respiraţia urât mirositoare pentru că stimulează producerea de salivă şi elimină particulele de mâncare lipite pe dinţi.

6. Alimente bogate în vitamina C

„Vitamina C are capacitatea de a elimina mirosurile neplăcute şi de a neutraliza mirosurile care provin de la alimentele urât mirositoare, precum usturoiul şi ceapa“, explică Jamieson-Petonic.

7. Scorţişoara

Studiile au arătat că uleiul esenţial de scorţişoară ucide bacteriile care provoacă mirosuri.

8. Ceaiul verde

Flavonoidele, antioxidanţii benefici din legume şi din ceaiul verde, sunt utile în ţinerea bacteriilor departe de dinţi, spune Jamieson-Petonic.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările