Mituri despre durerile de dinţi şi igiena dentară. Cum motivăm spaima de stomatolog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mituri despre durerile de dinţi. Acestea pot avea multe cauze, nu doar cariile, astfel că este bine să mergi la stomatolog
Mituri despre durerile de dinţi. Acestea pot avea multe cauze, nu doar cariile, astfel că este bine să mergi la stomatolog

Multe dintre ideile pe care le avem despre igiena dentară şi despre metodele de tratament în caz că apare durerea sunt simple mituri. False informaţii culese de pe te miri unde, dar şi căpătate în familie. În fapt, ar fi bine să ne spălăm pe dinţi măcar de două ori pe zi, iar atunci când ne doare ceva să mergem la stomatolog.

Vine vara şi ne dorim să avem un zâmbet minunat. Cu toate acestea, mergem cam rar la stomatolog, iar igiena noastră dentară nu e tocmai cea potrivită. Nu neapărat pentru că nu ne-am spăla pe dinţi, ci pentru că mulţi nu ştim să o facem corect. Ca urmare, apar neplăcerile, durerile de dinţi pe care unii le tratează cum ştiu ei de pe vremea bunicii.

Cât de corecte sunt informaţiile noastre depre igiena dentară şi care sunt cele mai ciudate mituri legate de acest subiect a dezvăluit, pentru Adevărul, medicul stomatolog Carmen Trufaş.

Mituri despre durerile de dinţi şi igiena dentară. Un dinte care te doare trebuie scos

Nici vorbă! Durerile de dinţi pot avea drept cauză o carie sau o fisură ivită în smalţul dinţilor, dar şi o presiune pe vreun nerv. Medicul stomatolog este cel care identifică originea durerii şi tratează cauza. În plus, îndepărtarea unui dinte este ultima soluţie aplicată de medic şi nu prima opţiune. Aceasta pentru că un dinte implantat nu este acelaşi lucru cu un dinte natural. Dintele implantat nu mai are aceeaşi sensibilitate, ca să nu mai vorbim de costuri.

Mituri despre durerile de dinţi şi igiena dentară. Durerea de dinţi se tratează cu calmante sau antibiotice

Majoritatea oamenilor care ajung la stomatolog au încercat deja cam toate calmantele pentru a scăpa de durerea de dinţi. Dacă înghiţim un calmant, durerea de dinţi dispare doar pe durata efectului pilulei. În realitate, calmantele nu tratează nimic. Şi la stomatolog te duci de două trei ori până scapi de durere. Antibioticele administrate aiurea, fără a fi recomandate de stomatolog, deci fără a afla cauza durerii de dinţi, fac mai mult rău decât bine.

Mituri despre durerile de dinţi şi igiena dentară. Dacă mă spăl, îmi sângerează gingia

De cele mai multe ori, pacienţii spun că au sângerări gingivale şi acest lucru se întâmplă din cauza periajului. Fără să explice dacă e vorba despre un periaj agresiv sau a unui periaj, pur şi simplu şi în concluzie nu se mai spală pe dinţi sau evită zona care sângerează. Ar trebui să alocăm o atenţie deosebită sângerărilor gingivale şi să continuăm să ne spălăm pe dinţi. Astăzi, va sângera mai mult, mâine mai puţin, dar cu cât ne vom spăla corect, cu atât se vor rezolva problemele de sîngerare gingivală.

Sângerarea gingivală face parte din simptomatologia gingivitelor. Iar gingivitele sunt nişte afecţiuni gingivale care au drept cauză igiena incorectă. În momentul în care ne corectăm periajul, cu menţiunea că igiena trebuie să fie completă cu periuţă, pastă, aţă dentară, apă de gură, deci în momentul în care învăţăm să facem o igienă corectă, atunci sângerările dispar.

Sângerarea este unul din semnalele principale că nu ne spălăm corect. Dacă nu rezolvăm această situaţie transformăm gingivita într-o paradontopatie. Şi atunci ne vom pierde dinţii.

Mituri despre durerile de dinţi şi igiena dentară. Este important să ne spălăm pe dinţi

Important este să ne spălăm corect pe dinţi. Periajul corect durează 3-5 minute. Avem nevoie de perie, pastă cât un bob de mazăre, un pahar cu apă, aţă dentară şi apă de gură. Dinţii se perie dinspre gingie spre dinte, pe interior şi pe exterior. Niciodată cu mişcări de stânga-dreapta pentru că se creează efectul de fierăstrău şi retezăm dintele de la nivelul gingiei. Pot apărea nişte leziuni foarte dureroase. Nu periem nici în sens invers pentru că resturile alimentare le vom introduce sub gingie şi asta poate fi una din cauzele sângerării. Un periaj de formă aduce un avantaj de moment şi nu asta este ideea. Periajul nu trebuie să fie nici agresiv, dar nici superficial. După ce curăţăm dinţii, trecem la limbă şi obraji. 80% din suprafaţa cavităţii bucale e reprezentată de părţile moi. Limba poate fi periată cu aceeaşi periuţă, cu o periuţă specială sau cu anumite instrumente special concepute pentru aşa ceva. După periere, clătim bine cu apă, după care folosim aţa dentară. Aceasta se introduce între fiecare doi dinţi cu blândeţe să nu traumatizăm gingia. De preferat, apa de gură să fie aceeaşi cu pasta de dinţi pe care o folosim.

Mituri despre durerile de dinţi şi igiena dentară. Mănânc imediat după ce mă spăl pe dinţi

După periere, dintele este sensibil, curat şi captează orice. Distanţa între spălatul pe dinţi şi consumul unui fresh de portocale, de exemplu, sau un mic dejun trebuie să fie de 30 de minute. Sau ar trebui să neutralizăm cu multă apă acidul din gură care este foarte agresiv pentru dinţi. O variantă de a ne cruţa dinţii ar fi să bem sucul cu paiul, iar pe copii să-i obişnuim să nu-şi plimbe băuturile prin gură. La fel de agresiva ca băuturile acidulate sunt şi cele naturale.

Mituri despre durerile de dinţi şi igiena dentară. Dacă mă spăl pe dinţi nu voi mai avea carii

Fals! Frecvenţa acestora va fi însă mult mai redusă şi vei ajunge la stomatolog mult mai rar decât dacă nu te speli pe dinţi.

Mituri despre durerile de dinţi şi igiena dentară. Nu contează că are dinţii de lapte cariaţi. Oricum îi schimbă

Este o idee greşită. Dinţii de lapte sunt dinţi pe care îi avem pe o perioadă destul de îndelungată. Şi atunci, trebuie să avem grijă de ei ca şi cum ar fi nişte dinţi definitivi. Important este să nu avem microbi în gură, să nu avem carii. Cariile înseamnă microbi, afecţiuni, durere, dinconfort. Şi atunci, nu contează dacă dintele e de lapte sau definitiv.

Mituri despre durerile de dinţi şi igiena dentară. Guma de mestecat înlocuieşte spălatul pe dinţi

Aceasta nu este bună în anumite situaţii, dar sunt altele în care ne salvează. Dacă ne aflăm în oraş sau la o petrecere fireşte că nu avem periuţa şi pasta la noi şi apelăm la o gumă pe care o mestecăm de 10-20 de ori. După ce ne adună resturile alimentare, ne împrospătează respiraţia trebuie aruncată. Nimic însă nu înlocuieşte o igienă dentară corectă.

Mituri despre durerile de dinţi şi igiena dentară. Nu e nevoie să-mi schimb periuţa pentru că o opăresc

Periuţa se schimbă o dată la trei luni. După o anumită perioadă, a refolosi periuţa înseamnă să am o sursă suplimentară  de microbi. Plus că apa la o anumită temperatură degradează firul periuţei. Periuţa mai trebuie schimbată de fiecare dată când suntem răciţi. Dacă avem o problemă dentară cu abces, cu puroi, cu sângerări, schimbăm periuţa mai des, cel mai bine după ce scăpăm de afecţiunea respectivă. Dacă tuşim, ne doare în gât trebuie la fel să schimbăm periuţa pentru că e o sursă de a perpetua microbii. Statisticile arată că românii de la ţară îşi schimbă peria de dinţi o dată la 10 ani, iar cei de la oraş o dată pe an.

Mituri despre durerile de dinţi şi igiena dentară. Cu cât e mai dură periuţa, cu atât e mai bună

Depinde ce urmărim. Sunt periuţe care au peri moi şi care sunt foarte bune în sângerările gingivale sau după intervenţii chirurgicale. În momentul în care am ajuns să avem o sângerare gingivală, trebuie să o tratăm cu atenţie, să nu o agresăm. De regulă, periuţa dentară nu trebuie să fie nici prea tare, nici prea moale. Dacă e prea tare ne agresează dintele şi gingia.

Mituri despre durerile de dinţi şi igiena dentară. Dacă mă spăl pe dinţi cu sare sau bicarbonat e mai sănătos

Suntem în 2016, când tehnologia a ajuns la un nivel la care e greu de ţinut pasul cu ea. Pastele de dinţi conţin aceste substanţe. În forma lui iniţială, bicarbonatul de sodiu poate fi foarte agresiv. E format din granule care abrazează dintele dacă e folosit cu regularitate. Pastele de dinţi de pe piaţă acoperă toate nevoile pe care le avem: ne curăţă dinţii, ne împrospătează respiraţia, ne înlătură placa microbiană şi combate sângerarea gingivală.

Mituri despre durerile de dinţi şi igiena dentară. Părinţii au avut o dantură sănătoasă şi la fel o voi avea şi eu

Nu neapărat. Bunicii şi părinţii noştri au trăit într-o altă perioadă, cu un alt stil de viaţă, cu un alt stres şi o altă alimentaţie. E adevărat că puterea exemplului funcţionează cel mai bine şi atunci, de fiecare dată, e mai simplu să ne ascundem în spatele unor scuze care ne avantajează.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite