VIDEO Metode antiîmbătrânire la îndemână. Stresul, principalul vinovat de îmbătrânirea organismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul de familie Ruxandra Constantina ne dă câteva trucuri anti-îmbătrânire FOTO Marian Iliescu
Medicul de familie Ruxandra Constantina ne dă câteva trucuri anti-îmbătrânire FOTO Marian Iliescu

Medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, ne-a oferit, la Adevărul Live, trucuri eficiente care ne ajută să ţinem timpul în loc.

Medicii spun că semnele îmbătrânirii apar mai întâi la interior, la nivel invizibil cu ochiul liber, pentru ca de-abia târziu, trecerea timpului să se facă simţită şi pe piele. Aşadar, măsurile antiaging nu trebuie să aibă ca principal obiectiv atenuarea ridurilor.

Se vorbeşte tot mai des în ultimul timp despre remediile pe bază de celule stem din plante, dar şi despre germenii care deţin secretul antiîmbătrânire. Medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, ne lămureşte cât de reale sunt, de fapt, aceste beneficii.

Se spune că la bătrâneţe plătim păcatele tinereţii. Elixirul tinereţii veşnice nu există. Dintotdeauna s-a încercat găsirea poţiunii magice. Nici nu cred că se va găsi. Tinereţea este un cocteil în care intră genetica, mai punem mediul în care trăim (poluarea, iradierea) şi stilul de viaţă. Din acest cocteil trebuie să iasă ceva bun. Noi trebuie să ne preocupăm să adăugăm viaţă anilor. Nu contează numai cât trăim ci ci cum trăim. Speranţa de viaţă a crescut în ultima vreme. La noi pentru femei este de 77 de ani pentru femei şi 70 de ani pentru bărbaţi, dar suntem încă sub limită. De ce? Pentru că incidenţa bolilor pulmonare şi cardiovasculare este mai mare, spune dr. Constantina.

Ateroscleroza este de fapt o placă de aterom din care se dezvoltă inflamaţia în jur. Inflamaţia stă la baza bolilor cardiovasculare. Primele care îmbătrânesc sunt vasele de sânge şi celulele pulmonare, pielea fiind ultima pe listă, continuă medicul de familie.

Primul lucru care ne îmbătrâneşte este stresul, pe locul doi vin obiceiurile nesănătoase (alcool în exces, fumatul, fast-food). Noi asociem îmbătrânirea cu apariţia ridurilor. Ridurile pot să nu existe. Îmbătrânirea este un proces cumulativ de uzură, dar şi noi prin stilul de viaţă accelerăm acest proces care nu se manifestă doar prin riduri. 

Vârsta îmbătrânirii a devenit 30 de ani, nu 50 ca înainte

Stresul la serviciu, nopţile nedormite şi fumatul ne îmbătrânesc înainte de vreme. Capacitatea vitală este mult redusă, un bărbat de 30 de ani poate să aibă capacitatea pulmonară a unui bătrân de 80 de ani, de exemplu, spune dr. Constantina.

Trucuri pentru a scăpa de riduri

Cremele antirid hidratează, tonifică. Ele nu au cum să facă să dispară ridurile. Ele nu fac decât să îmbunătăţească textura şi aspectul. În profilaxie, care la noi este 0, trebuie să prevenim apariţia ridurilor intern. Pe lângă o alimentaţie sănătoasă eu recomand şi suplimentele. De-a lungul timpului, la recomandarea medicului, preparatele cu extract de strugure, nu doar din pieliţă sau pulpă, ci şi din sâmbure – resveratrolul care îmbunătăţeşte vasele de sânge dar şi aspectul pielii. Cu paharul de vin roşu e mai complicat, eu recomand acest pahar doar de trei ori pe săptămână. 

Alte suplimente ar mai fi extractele cu enzima Q10, care ne apără de radicalii liberi. 

Extractul de rodie are o putere antioxidantă extraordinare, vitaminele – A şi C, seleniu şi zinc. 

Extractul de orz verde conţine o enzime cu o putere antioxidantă mare.

Antioxidanţii se opun radicalilor liberi. 80% dintre bolile specifice secolului nostru sunt cauzate de radicali liberi: cardiovasculare, neurodegenerative, degenerescenţele maculare, obezitatea, guta, diabetul zaharat, explică dr. Constantina.

Măşti pentru o faţă mai tânără

Produsele stupului, lăptişorul de matcă de exemplu. Căutăm produsele străine, dar am uitat de produsele româneşti. Mierea este un tonic excelent, măşti cu puţină zeamă de lămâie sau cu iaurt.

O mască cu căpşuni este extraordinară. Pur şi simplu căpşuni strivite şi puse pe faţă.

Polenul şi păstura sunt antioxidante şi curăţă ficatul. Alegele ar trebui să fie mâncarea viitorului, conţin aminoacizii, clorofilă, antioxidanţi. Se şi mănâncă, se pot face şi măşti. Putem să ne administrăm extracte de spirulină, cu condiţia să provină din mediul lor natural.

Ruxandra Constantina la Adevarul Live FOTO Marian Iliescu

Uleiul de cătină este extraordinar. El se găseşte sub formă de picături, de capsule. Cele mai puternice antioxidante sunt fructele de pădure, cătina şi prunele uscate. Dintre legume antioxidante sunt cruciferele (varza creaţă, broccoli), ne sfătuieşte specialista (foto dreapta) 

De cireşe nu trebuie abuzat pentru că digeră greu. Mai avem merele şi va veni sezonul pepenilor, perele, gutuile.

Teoretic nu există nimic minune, noi ar trebui să mâncăm din toate cu măsură, cu accentul pe legume şi fructe. Tolerăm peştele, mai puţin pui şi curcan. Lactatele acide, iaurt, sana, chefir. Totul cu moderaţie.

După 40 de ani, alimentaţia unei persoane de 20-30 de ani, nu se mai potriveşte. După această vârstă carnea ar trebui mai rar şi redus consumul de lapte dulce. Există persoane tinere cu tulburări hormonale cauzate de laptele dulce. Nu mai putem ca pe vremuri să bem o jumătate de litru de lapte. 

Suplimentele acestea dacă vin pe un fond de fast-food sunt absolut inutile.

Viitorul aparţine geneticii. Deja s-au făcut studii care arată că putem influenţa aceste gene, să le activăm pe cele ale longevităţii şi să le oprim pe cele ale bătrâneţii. Se spune că omul va avea un diagnostic genetic pe baza căruia se va prescrise o reţetă, nu de medicamente ci de nutriţie – nutrigenomica. Abia atunci vom reuşi să trăim peste 100 de ani. Dacă studiem longevivii vedem că îi caracterizează zonele nepoluate şi produsele naturale.

Obezitatea abdominală

Peste 88 de centimetri la femei şi peste 104 la bărbaţi în circumferinţa burţii este pericol. Grăsimea este tot îmbătrânire.

Razele solare sunt nocive şi îmbătrânesc pielea

Ar trebui să consumăm multe legume şi fructe colorate cu beta-caroten care protejează, în primul rând, piele de radiaţiile ultraviolete şi de cancer. Legumele şi fructele roşii, portocalii şi verdeţuri. Mai mult, legumele şi fructele trebuie să fie zemoase: pepenele, roşia şi altele. Cu acestea avem o oarecare protecţie. Mai adăugăm şi o cremă naturală şi evităm complet solarul.

Persoanele cu aluniţe nu ar trebui să se expună la soare. Ceilalţi, ar trebui să respecte cu stricteţe programul de soare – până în 10 dimineaţa şi după 4 dupăamiaza. Norii nu împiedică arsurile solare.

Ceaiurile au o protecţia antioxidantă pe lângă rolul de hidratare. Ceaiul verde, alb, sau negru au o putere antioxidantă foarte bune. Atenţie că o plantă fotosensibilizantă este sunătoarea. Atunci apar tot felul de reacţii alergice. La fel şi coada-şoricelului.

Fructele goji

Acestea au un conţinut mare antioxidant, ne ajută, dar dacă folosim fructele noastre de pădure, n-am avea de ce să le folosim. Eu oricum le recomand, sunt bune. Oricum trebuie alese cu grijă, avertizează dr. Constantina.

Remedii cu celule stem din plante

Celula stem este o celulă tânără din care se dezvoltă celule adulte. Celulele acestea stem din plante ar trebui să regenereze celulele noastre. Eu n-am avut rezultate deosebite cu ele. Dar să nu uităm că totul este bine să fie recomandat de specialist.

Să nu uităm de stres. Ar trebui să acordăm mare atenţie, să eliminăm efectele nocive prin exerciţii de respiraţie profundă – respiraţia abdominală, prin tehnici de relaxare, prin meloterapie. Socializarea, ieşirea cu prietenii, concertele. Toate astea au un efect extraordinar, ne întineresc.

Homeopatia şi apifitoterapia – specialităţi profilactice scoase din lista de compensate

Scoaterea acestor două domenii din lista de compensate va avea un impact negativ. Prin această metodă s-a îngrădit şi mai mult profilaxia. Aşa vom încuraja ca omul să se ducă la naturopat, la plafar, pentru că omul nu va mai avea bani. Până acum era acoperită consultaţia şi omul beneficia de un tratament, de o consultaţia. Din păcate nu va mai fi aşa. Deocamdată, probabil că de la 1 iunie nu vom mai putea deconta prin Casă. 

Citeşte şi:

Metode prin care întârziem îmbătrânirea

Interesul crescut pentru un aspect mereu tânăr a făcut din medicina antiaging un domeniu tot mai căutat şi la noi. Românii au acces la o serie de tratamente care au rolul de a încetini procesele de degradare celulară, cu scopul de a-i face mai longevivi.

Program intensiv de întinerire

Dacă te aştepţi să-ţi oferim aici un elixir al tinereţii veşnice, ei bine, nu o vom face, pentru că aşa ceva nu există. Totuşi, întinerirea este posibilă dacă urmezi constant regulile unui stil de viaţă sănătos.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite