Gutuile cresc imunitatea şi îmbunătăţesc digestia. 5 beneficii pe care fructele-vedetă ale toamnei le au

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înrudite cu merele şi perele, gutuile au, pe lângă gust şi parfum deosebit, şi o serie de beneficii pentru sănătate. Sărace în calorii – 100 de grame de gutui conţin 57 de calorii – gutuile sunt, în schimb, bogate în antioxidanţi, fitonutrienţi, minerale şi vitamine.

Într-o gutuie se ascunde o adevărată farmacie, dau asigurări nutriţioniştii, dar şi specialiştii în medicină naturistăă. Aceasta pentru că, fructele-vedetă ale toamnei târzii concentrează o grămadă de substanţe cu proprietăţi benefice pentru sănătate: potasiu, vitamina C, antioxidanţi, fibre alimentare, fiind indicată în ameliorarea digestiei, scăderea indicelui glicemic şi îmbunătăţirea vederii.

Iată câteva dintre beneficii:

Gutuile sunt uşor de digerat. Bogate în fibre alimentare, gutuile stimulează peristaltismul şi secreţia de suc gastric, uşurând digestia, prevenind constipaţia şi protejând organismul de riscurile cancerului colorectal. Fibrele alimentare conţinute scapă organismul şi de nesuferitul colestrol „rău“ – LDL – curăţând arterele de depuneri.  100 de grame de gutui conţin 2 grame de fibre alimentare.

Gutuile ajută persoanele cu diabet. Pe lângă faptul că îmbunătăţesc digestia, fibrele alimentare se absorb greu, ajutând la menţinerea constantă a nivelului de zahăr în sânge.

Gutuile au proprietăţi anticancerigene. Studiile făcute până acum au arătat că fitochimicalele şi polifenolii din aceste fructe ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, a astmului şi diabetului. Cercetările mai sugerează că un consum regulat de gutui contribuie la reducerea riscului în cancerele de colon şi de plămâni.

Gutuile păstrează sănătatea inimii şi îmbunătăţesc vederea. Coaja gutuilor conţine un antioxidant puternic numit quercetină care reduce inflamaţia vaselor de sânge, fapt care ajută inima să funcţioneze la parametri normali. Totodată, fitonutrienţii şi flavonoizii conţinuţi reduc din radicalii liberi din organism responsabili şi de deterioararea vederii.

Gutuile cresc imunitatea. Cuprul şi fierul din fructe sunt esenţiale în formarea celulelor noi de sânge. Deficienţa de fier duce la anemie şi oboseală. Alte minerale conţinute sunt potasiul şi magneziul. Gutuile sunt bogate în vitamina C – 100 de grame de fructe conţinând 15 mg  - vitamină care este de un real ajutor în ridicarea imunităţii organismului şi reducerea riscului de infecţii virale, precum şi în vitamina B complex.  

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite