Efectele ceaiului de păducel, planta care vindecă inima, elimină stresul şi te scapă de insomnie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Efectele ceaiului de păducel. FOTO: Shuterstock
Efectele ceaiului de păducel. FOTO: Shuterstock

Efectele ceaiului de păducel. Păducelul este una dintre plantele folosite încă din Antichitate ca remediu în diferite afecţiuni ale inimii, în ameliorarea bolilor ficatului şi tratarea insomniei, iar în medicina chinezească păducelul era considerat un simbol al speranţei şi rodniciei.

Pentru prevenirea şi ameliorarea anumitor probleme de sănătate, se folosesc în scop terapeutic florile, frunzele şi fructele, care conţin vitaminele B şi C, bioflavonoide, uleiuri volatile, taninuri şi acizi organici (citric, malic, tartaric, cafeic, nicotinic).

Ceaiul de păducel şi alte preparate fitoterapeutice pe bază de păducel capătă, datorită acestor substanţe, proprietăţi tonice, cardiace, diuretice, hipotensive, astringente şi vasodilatatoare.

Cele mai recomandate preparate sunt infuziile, care se prepară din una-două linguriţe de flori uscate la o cană de apă clocotită, câte două-trei căni pe zi, pe o perioadă de maximum patru săptămâni, în tratamentul afecţiunilor cardiace, oboseală, insomnie, anxietate.

Efectele ceaiului de păducel asupra inimii

Ceaiul de păducel poate avea efecte pozitive în reglarea tensiunii arteriale, fiind recomandat în special persoanelor care se recuperează în urma unui infarct, dar şi celor care se confruntă cu o circulaţie sanguină deficitară.

Întotdeauna trebuie consultat medicul înainte de a consuma acest ceai pentru că poate interacţiona cu diferite medicamente.

De asemenea, ceaiul de păducel este indicat pentru scăderea nivelului de colesterol din sânge, reducerea inflamaţiilor din corp şi a riscului de înfundare a vaselor de sânge, care determină apariţia atacului cerebral şi a altor afecţiuni cardiovasculare. Păducelul are, de asemenea, capacitatea de a reduce depozitele de grăsime situate la nivelul ficatului.

Studiile arată că ceaiul de păducel este eficient în tratamentul anginei pectorale, dar şi în ameliorarea unor simptome specifice tulburărilor digestive, cum ar fi indigestia, diareea sau durerile de stomac.

Efectele vasodilatatoare ale ceaiului de păducel sunt benefice şi în cazul persoanelor vârstnice, pentru susţinerea funcţiilor mentale, creşterea capacităţii cardiace la efort şi prevenirea depresiei, spune Ruxandra Constantina, medic fitoterapeut.

Efectele ceaiului de păducel. Alungă stresul şi întăreşte sistemul imunitar

De asemenea, ceaiul de păducel ajută şi tratează tulburările de menopauză şi stările proaste ale organismului precum: stresul, agitaţia, starea de oboseală, nervozitate şi anxietate.

Acţiunea calmantă a păducelului este utilă persoanelor care nu pot adormi sau care au un somn agitat, , precum şi celor care se confruntă frecvent cu atacuri de panică.

Proprietăţile diuretice ale păducelului favorizează eliminarea apei în exces din ţesuturi, deci este indicat în cazul persoanelor care suferă de retenţie de apă  şi celor care vor să slăbească. 

Antioxidanţii din păducel stimulează sistemul imunitar, deci protejează organismul de acţiunea radicalilor liberi care provoacă inflamaţii în corp. Acest lucru poate duce la o reducere a riscului de apariţie a diverse tipuri de cancer, datorită protejării celulelor.

Gravidele, femeile care alăptează, copiii, persoanele care suferă de alergii la plantele din familia Rosaceae (trandafiri, căpşuni, pere, caise, meer, vişine) şi cele care urmează un tratament cu medicamente anticoagulante sau antiplachetare trebuie să evite consumul de ceai de păducel.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite