Cura de imunizare antirăceală în sezonul rece

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Există multe plante şi produse apicole folosite încă din Antichitate, în mod empiric, pentru creşterea capacităţilor de apărare ale organismului în lupta cu agenţii infecţioşi.”
„Există multe plante şi produse apicole folosite încă din Antichitate, în mod empiric, pentru creşterea capacităţilor de apărare ale organismului în lupta cu agenţii infecţioşi.”

Tratamentul cu remedii din plante şi cu produse apicole nu mai este un „leac băbesc“, popular, ci este susţinut din punct de vedere ştiinţific, de aceea trebuie recomandat şi supravegheat de un medic fitoterapeut, nu luat „după ureche“ sau la sfatul persoanei de la Plafar.

Există multe plante şi produse apicole folosite încă din Antichitate, în mod empiric, pentru creşterea capacităţilor de apărare ale organismului în lupta cu agenţii infecţioşi. Ultimii 10-20 ani ne-au adus probe ştiinţifice (prin efectuarea de studii clinice) referitoare la compoziţia chimică a acestor produse, acţiune terapeutică, reacţii adverse, contraindicaţii.

Echinacea este una dintre plantele cu eficacitate dovedită pentru creşterea imunităţii specifice a organismului, prin stimularea producţiei de globule albe, în special limfocite, şi prin creşterea cantităţii de interferon. Are şi proprietăţi antivirale şi bacteriostatice.

Poate fi administrată sub formă de tinctură – o linguriţă de 3-4 ori/zi, dizolvată în puţină apă; sau comprimate cu pulbere de echinacea, aproximativ 1-2 g pe zi, în funcţie de vârstă. Tratamentul durează, în general, maximum 30 de zile, cu pauză, sau 10 zile/lună, timp de 3 luni.

Pentru potenţarea efectelor de prevenire şi de combatere a infecţiilor gripale, se pot administra capsule ce conţin echinacea în combinaţie cu zinc şi cu vitamina C.

image

Un alt produs cu proprietăţi extraordinare în lupta cu infecţiile este propolisul, un adevărat antibiotic natural. Intern, se foloseşte sub formă de tinctură, de miere cu propolis, tablete sau de baton de propolis, în cure de 15-21 de zile.

image

Uleiul extras din seminţele de chimen negru are acţiune imunomodulatoare şi este benefic în creşterea imunităţii generale a organismului. Se adminstrează sub formă de ulei sau de capsule (pentru copii şi adulţi) în cure de 15-30 de zile.

image

Gemoterapia este o terapie foarte utilă, ce poate fi utilizată şi la copii (încă din prima lună de viaţă), pentru creşterea imunităţii şi atenuarea simptomatologiei în caz de infecţii respiratorii: extract de muguri de coacăz negru, mlădiţe de măceş, muguri de brad, muguri de carpen. Se iau în cure de 2-3 luni, dar numai la recomandarea unui specialist în gemoterapie.

Uleiurile esenţiale (de mentă, eucalipt, pin, brad, arbore de ceai, cimbru) pot fi folosite intern, cu acţiune puternică antiseptică şi antibiotică (în funcţie de vârstă, câte 1-5 picături de 3 ori/zi, 10-15 zile). De asemenea, se pot adăuga câteva picături în lampa de aromaterapie sau în uleiul de masaj. Se pot face şi inhalaţii, pentru desfundarea nasului, cu câteva picături de ulei esenţial în apă sau ceai fierbinte.

Foarte important este şi stilul de viaţă. Alimentaţia sănătoasă trebuie să cuprindă legume şi verdeţuri (usturoi, ceapă, hrean, rădăcină de ghimbir, crucifere), fructe (fructe de pădure, citrice, rodii, nuci, alune, migdale), seminţe, lactate (sana, chefir, iaurt), uleiuri presate la rece, cereale integrale.

Trebuie să ne hidratăm cu apă, cu ceaiuri care cresc imunitatea, au actiune antioxidantă, antiseptică şi antiinflamatorie la nivel respirator: muguri de plop, echinacea, scai-vânăt, pătlagină, lemn-dulce, cimbru, busuioc, nalbă mare, lichen de piatră, dar şi cu siropuri presate la rece cu proprietăţi vitaminizante, tonice şi imunostimulatoare din: măceşe, cătină, afine, cu un conţinut bogat în vitaminele A şi C şi bioflavonoide. Şi, desigur, trebuie să facem mişcare în aer liber.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite