Cum să previi şi să tratezi înţepăturile de insecte

Cum să previi şi să tratezi înţepăturile de insecte

Iritaţia dată de înţepăturile de ţânţari poate fi combătută cu pastă de bicarbonat de sodiu.

Atacurile unor insecte precum ţânţarii sau căpuşele pot fi prevenite cu câteva măsuri. În cazul în care ai fost înţepat deja, este bine să ştii ce să faci pentru a nu agrava simptomele.

Ştiri pe aceeaşi temă

Umezeala şi căldura le priesc insectelor, iar pentru noi acest lucru înseamnă înţepături cu bine cunoscutele iritaţii locale, roşeaţă şi mâncărimi. Cele mai frecvente sunt înţepăturile de ţânţari, care aproape că sunt inevitabile, urmate de cele ale albinelor, viespilor, păianjenilor şi căpuşelor.

Prin înţepătura ţânţarilor (femelele sunt cele care atacă) este injectată şi o cantitate mică de salivă, care are în compoziţie substanţe anticoagulante. Acestea sunt, de altfel, şi cele care dau reacţiile locale specifice. 

Măsuri preventive

Dacă urmează să îţi petreci mai mult timp în locurile unde există ţânţari, este bine să limitezi cât poţi de mult înţepăturişe acestora. Foloseşte produse repelente, care ţin la distanţă ţânţarii în general, 4 ore.

Evită să porţi haine de culori deschise şi să te dai cu parfumuri puternice, întrucâte atrag ţânţarii. Este bine să eviţi locurile cu multă vegetaţie sălbatică.

Scărpinarea agravează mâncărimea

Reacţia firească după o înţepătură este să ne scărpinăm, dar acest gest nu face decât să accentueze simptomele. Corect este însă să spălăm locul cu apă rece şi săpun sau să aplicăm o soluţie dezinfectantă. De asemenea, un cub de gheaţă sau o compresă cu apă rece are acţiune antiinflamatoare.

Oţetul are efect antiseptic, iar apa mentolată va reduce din intensitatea mâncărimilor. În cazul înţepăturilor de albine, acul se va scoate cu mare grijă, cu ajutorul unei pensete.

Pot produce alergii

Deşi, în majoritatea cazurilor, îngrijirea la domiciliu este suficientă, uneori pot apărea reacţii alergice în urma înţepăturilor de insecte.

Rar, poate apărea însă o reacţie alergică, care poate fi periculoasă, chiar fatală. Cele mai multe astfel de reacţii sunt date de albine şi viespi. Alergia la înţepătura acestor insecte se manifestă printr-o umflătură, înroşire şi mâncărime, care se menţin câteva zile.

Dacă apar scăderea bruscă a tensiunii, ameţeală şi respiraţie dificilă, poate fi vorba de şoc anafilactic, ce necesită tratament de urgenţă. În general, celor cu reacţii severe la înţepăturile de insecte, medicii le recomandă o trusă de urgenţă ce conţine o seringă cu adrenalină care se injectează intramuscular, la nevoie. Chiar şi după această injecţie, este nevoie de prezentarea la medic.

Află Clicksanatate.ro soluţii naturale pentru înţepăturile de ţânţari!

Sucurile şi supele de rădăcinoase, leacurile bolilor digestive ale verii

Sfaturi pentru a scăpa rapid de celulită

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările