Cruşinul combate constipaţia. De ce trebuie să fim atenţi la aceste preparate, chiar dacă sunt din plante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatele pe bază de cruşin au efecte laxative. Contraindicaţiile nu sunt însă puţine.Astfel,aceste preparate nu sunt recomandate a fi consumate mai mult de şapte zile şi doar în cazuri de constipaţie gravă.

Preparatele pe bază de cruşin au efecte laxative, substanţele conţinute crescând motilitatea colonului.

Sub formă de decoct se poate prepara din 1-2 linguriţe coajă fragmentată, care se opăreşte cu o cană de apă fierbinte. Se lasă la răcit o jumătate de oră după care se fierbe la foc domol 15-20 de minute completând apa de evaporare. O cană din acest decoct se bea înainte de culcare îndulcită cu miere, potrivit Ghidului plantelor medicinal, coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor.

Potrivit aceleiaşi surse, contraindicaţiile cruşinului nu sunt puţine. Astfel, s-a demonstrat că toate purgativele care conţin derivaţi antracenici, cum este şi cazul cruşinului, favorizeaza evoluţia cancerului colonorectal.

Atât decoctul de coajă de cruşin cât şi celelalte produse fitoterapeutice care conţin această plantă nu se vor utiliza mai mult de 7 zile pe lună şi atunci numai în cazul constipaţiilor grave.

Produsele pe bază de cruşin sunt contraindicate în obstrucţiile intestinale, în inflamaţiile acut intestinale, în boala Crohn, în colitele ulceroase, în apendicite şi în durerile abdominale de origine necunoscută. Nu se vor administra la copii sub 12 ani şi nici în timpul sarcinii şi alăptării. Contra constipaţiei sc vor folosi alternativ seminţe de in sau pâine graham.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite