Coacăzul negru tratează reumatismul articular şi astmul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frunzele, fructele şi seminţele de coacăz negru conţin substanţe cu proprietăţi antialergice şi antiinflamatoare. Curele din fructe proaspete trebuie urmate cel puţin o lună pe an.

Frunzele de coacăz negru conţin, printre altele, flavonoizi, zaharuri, acizi organici, proteine, calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, flor, carotenoide, vitaminele B1,B6 şi B 12, vitamina C şi PP, potrivit Ghidului plantelor medicinale şi aromatice, coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor.

Potrivit aceleiaşi surse, seminţele de coacăz negru au căpătat o importanţă deosebită în fitoterapie mulţumită conţinutului de acizi graşi graşi esenţiali şi polinesaturaţi – omega 3 şi omega 6, fiind una dintre cele mai bune surse. Preparatele pe bază de frunze de coacăz negru au proprietăţi antialergice şi antiinflamatoare, asemănătoare cu cele ale indometacinei.

Fructele acestui arbust au atât valoare alimentară, cât şi medicinală. Ele acţionează ca un tonic general, măresc rezistenţa organismului în faţa infecţiilor, stimulează formarea de globule roşii, influenţează creşeterea ponderală şi formarea oaselor la copii. Totodată, joacă un rol important în prevenţia cacidentelor vasculare. Pigmenţii antocianici au ca efect mărirea acuităţii vizuale, a diurezei , ajută la eliminarea acizului uric şi a calculilor renali.

Frunzele se recomandă în sindroame inflamatorii sistemice şi locale, în special la nivel digestiv, respirator şi alergic, în alergii de sezon, în cefalee, în astm bronşic şi reumatism articular.

La fel de importantă este acţiunea seminţelor de coacăz, acesta fiind benefic în afecţiuni coronariene, în eczeme atopice, în întărirea sistemului imunitar, în scleroză multiplă, în tulburări de ciclu menstrual, în alcoolism, în dermatice cronice şi în hiperactivitate.

Cure de 6 luni pe an pentru hipertensivi

Infuzia din frunze se prepară dintr-o lingură la o cană de apă, se beau 3 căni pe zi. Atât pentru hipertensivi şi an aterocleroză, cât şi pentru eliminarea acidului uric şi uraţilor se fac cure de 6 luni pe an. Din fructe se prepară gemuri, dulceţuri, siropuri şi cidru. Din fructele uscate – 2 linguriţe la o cană – se pregăteşte o infuzie din care se beau 2-3 căni pe zi. Cu fructele proapete se fac cure de cel puţin o lună pe an.

Uleiul din seminţe este indicat în cantităţi de 2-3 grame pe zi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite