Cinci beneficii ale consumului de prune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prunele sunt fructe bogate în vitamine, minerale şi antioxidanţi. Acestea au numeroase beneficii asupra sănătăţii, sunt foarte gustoase, dar mai ales sunt uşor de găsit pe piaţa sau în propriile grădini.

Prunele conţin importante cantităţi de sodiu, potasiu, fier, magneziu, mangan, seleniu, cupru şi vitaminele A, E, B şi C, precum şi acizii organici specifici. Totodată, atât prunele proaspete, cât şi cele uscate conţin doi fitonutrienţi unici, denumiţi neoclorogenic şi acid clorogenic.

Prunele au proprietăţi energizante, în special datorită conţinutului natural de zaharuri, acestea fiind de multe ori lăudate pentru că pot alunga oboseala sau senzaţia de stres, iar prin vitamina C este sporită capacitatea de absorţie a fierului.

De asemenea, prunele uscate sunt o sursă bună de fibre, chiar dacă imaginea acestora nu ne încântă. Însă şi ele conţin nutrienţi, au o aromă plăcută, sunt bogate în vitamina D, în potasiu, vitaminele B6 şi A.

Printre beneficiile consumului de prune putem trece în revistă următoarele:

1.Previn bolile de inimă

Prunele sunt foarte sărace în grăsimi, fiecare fruct conţine mai puţin de 0,2 grame. În plus, ele nu conţin grăsimi saturate, care pot creşte riscul atacului de cord prin creşterea colesterolului, ceea ce duce la menţinerea sănătăţii inimii.

2.Combat anemia

Mecanismul prin care prunele combat anemia şi previn reapariţia acesteia nu este legat de conţinutul ridicat de fier al acestor fructe, ci datorită acţiunii vitaminei C. Acest tip de vitamină intervine în absorbţia fierului la nivelul organelor digestive şi în procesele de refacere a structurilor conjunctive, ceea duce la menţinerea ţesuturilor.

3.Previn diabetul

Diabetul este una din bolilele care pun cele mai mari probleme în zilele noastre. Această boală se caracterizează prin tulburări ale metabolismului glucozei şi variaţiile acesteia în sânge. Prunele proaspete prezintă proprietăţi de reglare a glicemiei şi previn apariţia diabetului prin stimularea metabolismului glucid.

4.Stimulează memoria

Vitaminele din complexul B care pot fi regăsite în prune joacă un rol esenţial în menţinerea integrităţii membranelor nervoase. Aceste fructe intervin în reglarea glicemiei şi şi contribuie prin proprietăţile lor la protecţia cerebrală şi stimularea memoriei.

5.Benefice pentru oase

Prunele conţin şi vitamina A, iar un singur fruct conţine 8 % din aportul zilnic de vitamina, despre care cercetătorii susţin faptul că promovează refacerea şi creşterea oaselor. Marile beneficiare în cazul consumului de fructe sunt femeile la care substanţele minerale şi vitaminele acţionează mult mai eficient la nivelul menţinerii unor oase puternice.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite