Chimionul calmează intestinele şi stimulează digestia. Cum se prepară infuzia şi aperitivul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uleiul esenţial pe care îl conţine această plantă favorizează eliminarea gazelor din intestin şi stimulează secreţiile gastrice. Totodată, are o acţiune de calmare a colicilor intestiali şi de fluidizare a secreţiilor bronşice.

Fructele conţin între 3 şi 7% ulei volatil, lipide, substanţe minerale, proteice, glucide, taninuri şi săruri minerale, potrivit „Ghidului plantelor medicinale şi aromatice“, cooordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor.

Uleiul esenţial din chimion are o acţiune carminativă – adică ajută la eliminarea gazelor din intestin - şi stimulează secreţiile gastrointestinale.  Totodată, are o acţiune de calmare a colicilor intestiali şi de fluidizare a secreţiilor bronşice, antihistaminică, anitmicrobiană şi antiseptică.

Pe lângă faptul că este un calmant în colicile intestinale, ceaiul de chimion este indicat şi în lipsa poftei de mâncare, precum şi în digestii deficitare.

Indicat şi ca aperitiv sau supă

Chimionul poate fi utilizat sub formă de infuzie obţinută dintr-o linguriţă de fructe uscate la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi.

Pentru cei la care alcoolul nu este contraindicat, se poate prepara un lichior de fructe de chimion din 15 grame de fructe la 100 de grame de zahăr sau de miere care se încălzesc la foc domol 10-15 minute. După răcire se adaugă 500 de mililitri de alcool de cereale de 60 de grade, 100 de mililitri de apă sau 500 de mililitri de ţuică de prune de 40 de grade. Se lasă la macerat timp de 7 zile, agitând din când în când. Se filtrează şi se bea câte un păhărel ca aperitiv – 50 de mililitri -  înainte de mesele principale.

Supa este indicată celor suferinzi de afecţiuni gastrointestinale şi pentru prevenirea acestora.

Nu are contraindicaţii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite