Cele mai bune surse naturale care asigură necesarul de vitamina D

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sardinele la conservă reprezintă una dintre sursele de vitamină D                                   Foto Shuuterstock
Sardinele la conservă reprezintă una dintre sursele de vitamină D                                   Foto Shuuterstock

Vitamina D, cunoscută mai ales pentru rolul său în fixarea calciului în oase, este produsă de corp atunci când ne expunem la soare, dar există şi alte modalităţi prin care putem obţine acest nutrient deosebit de important.

Există, însă, doar câteva alimente care conţin nutrientul, fapt ce exlică de ce numai 20% din vitamina D pe care o avem în corp provine din dieta nostră, conform WebMD. Printre produsele care conţin vitamina D se numără sucul de portocale, laptele şi cerealele.

Există persoane care iau suplimente care asigură vitaina D, pentru a ajunge la nivelul recomandat pentru adulţi, de 600 IU zilnic (n.red IU înseamnă unităţi internaţionale, iar o unitate înseamnă 40 de miligrame)

Pe lângă rolul de a creşte absorbţia de calciu, ea asigură o piele sănătoasă şi chiar ajută în lupta cu depresia.

Aşadar, pentru a profita de beneficiile vitaminei D chiar şi în perioada în care nu ne mai putem bucura de soare, iată o listă cu câteva alimente pe care le putem introduce în dietă.

Somon. Există un număr mare de opţiuni în rândul fructelor de mare cu o doză consistentă de vitamina D. Somonul este în topul listei; 85 de grame de somon sockeye (rosu, de Alaska) la conservă reprezintă cam 650 de IU, mai mult decât necesarul pentru o zi. 85 de grame de sockeye proaspăt are aproape 450 de UI.

Ton la conservă. 85 de grame de ton slab la conservă în sos propriu reprezintă 154 de UI, aproape o treime din aportul zilnic recomandat. Tonul în sos de ulei conţine mai multă vitamina D, dar uleiul înseamnă şi mai multe grăsimi.

Sardine. O altă sursă de vitamină D la conservă o reprezintă sardinele. Doi peşti dintr-o conservă înseamnă 46 de IU, aproximativ 13% din valoarea zilnică recomandată.

Gălbenuş. Un gălbenuş de ou conţine 37 de IU de vitamina D. De asemenea, ouăle sunt o mare sursă de proteine şi cu toate că ele conţin colesterol, nu au fost legate de un risc mai mare de probleme cardiace.

Brânză. O felie de brânză elveţiană conţine aproximativ 6 IU. O ceaşcă de brânză ricotta are 25 de IU, dar este mai bogată în grăsimi.

Ficat de vită. O bucată de 85 de grame conţine 42 de IU de vitamina D şi reprezintă, de asemenea, o bună sursă de fier.

Ciuperci. Anumite ciuperci care sunt expuse mai mult la lumina soarelui sau la lumina ultravioletă de interior, pot conţine niveluri benefice de vitamina D. Dar cum majoritatea ciupercilor sunt crescute la întuneric, verificaţi pe etichetă cum au fost cultivate.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite