Ceapa verde, ţelina şi sparanghelul sunt surse excelente de vitamina C

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărace în calorii dar bogate în fibre şi antioxidanţi, cele trei legume întăresc imunitatea şi previn bolile cardiovasculare.

Indiferent de soi, cepa este o sursă modestă de energie, legume fiind alcătuită în proporţie de 90% din apă. Ceapa verde care se găseşte din belşug în această perioadă este o foarte bună sursă de vitamina C, fiind un ingredient de bază şi un condiment foarte apreciat în bucătăria românească.

Potrivit „Abecedarului de nutriţie“, ceapa este considerată plantă medicinală, legumă şi condiment. Conţine fitochimicale – saponine şi flavonoide - care par să prevină apariţia bolilor cardiovasculare şi a cancerului, precum şi coagularea anormală a sângelui.

Din aceeaşi familie cu ceapa şi usturoiul, sparanghelul conţine puţine calorii, dar mulţi antioxidanţi, fibre şi apă. Există trei varietăţi de sparanghel: alb, verde şi violet şi se consumă doar vârfurile gătite la aburi sau pe grătar.

Sparanghelul este bogat în acid folic, vitamina C şi glutation – un antioxidant natural benefic sănătăţii - şi poate fi o garnitură foarte gustoasă pentru peşte sau pui.

Ţelina este o altă legumă foarte bogată în vitamina care întăreşte imunitatea corporală cu condiţia să fie consumată în stare crudă. Pe lângă vitamina C mai conţine fosfor şi potasiu, precum şi celuloză care ar putea preveni apariţia cancerului şi a bolilor cardiovasculare.

Ţelina mai conţine androsteron – un steroid pe care mamiferele îl percep ca pe un feromon (substanţă care înfluenţează comportamentul) – însă omul din păcate nu are capacitatea de a-l percepe.

Atenţie însă că ţelina are un potenţial alergen foarte mare!

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite