Cătina este una din sursele cele mai bogate de polivitamine naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele de cătină conţin acizi graşi esenţiali cu acţiune antioxidantă
Fructele de cătină conţin acizi graşi esenţiali cu acţiune antioxidantă

Fructele de cătină au o compoziţie chimică bogată şi variată compusă, printre altele din zaharuri, acizi organici, vitaminele A, E, F, D, C, K, precum şi complexul B.

Cătina este un arbust foarte ramificat şi spinos, cu fructe ovoide, cărnoase, de 7-8 milimetri diametru, de culoare portocalie şi cu sâmbure tare.

Datorită compoziţiei chimice cătina de la care se folosesc atât fructele, cât şi frunzele, seminţele şi scoarţa, este considerată a fi una dintre cele mai bogate surse de polivitamine naturale, cu acţiune specifică. Astfel, fructe conţin acizi graşi esenţiali cu acţiune antioxidantă care se recomandă în numeroase afecţiuni, potrivit Ghidului plantelor medicinale şi aromatice, coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor, precum şi vitamina C, carotenoide – incluisv polivitamina A – vitaminele din grupul B, vitaminele E, F şi P şi flavonoide.

Uleiul de cătină are acţiune favorabilă în arsuri termice şi chimice, în expunerea îndelungată la iradieri, precum şi în diferite dermatoze. Este indicat în răni sau plăgi greu vindecabile. Totodată, uleiul acţionează ca cicatrizant în ulcerul gastric şi duodenal, în stările alergice, în bolile endocrine, în hepatite, anemii şi astenii.

Cătina se prepară şi se administrează sub formă de sucuri, siropuri, marmeladă sau gem. Sucul în amestec – 25 părţi la 75 de părţi miere este un bun energizant polivitaminic.  

Nu se cunosc contraindicaţii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite