Berea, remediu pentru boli periculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bere nefiltrata

Xanthohumolul (un tip de flavonoid, o clasă de metaboliţi secundari ai plantelor, cu proprietăţi antioxidante), prezent în hameiul folosit în producţia de bere, ar putea fi util în lupta împotriva obezităţii, hipertensiunii arteriale şi diabetului.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Oregon , Statele Unite, au efectuat experimente pe soareci de laborator pentru a studia impactul berii asupra unui organism care suferă de obezitate, hipertensiune arterială şi diabet de tip 2.

Înainte de începerea experimentelor, rozătoarele erau hranite cu alimente bogate în grăsimi, care urmau să imite "dieta occidentală". Cu toate acestea, abuzul de "produse alimentare junk" poate duce, în acest caz, la o serie de probleme, şi anume obezitatea şi tensiunea arterială ridicată.

Oamenii de ştiinţă au putut constata că şoarecii care au ingerat derivaţi hidrogenaţi de xanthohumol aveau o rezistenţa redusă la insulină, rezistenţă care este unul dintre factorii care cauzează, printre altele, dezvoltarea diabetului 2. În plus tip, aceiaşi şoareci au fost puţin sensibili la leptină, hormonul responsabil pentru senzaţia fizică de foame.

Astfel, au constatat oamenii de ştiinţă, cobai s-au săturat mai devreme decât de obicei şi au mâncat mai puţin, ceea ce a compensat consumul de produse cu conţinut ridicat de grăsimi.

   Şi oamenii de ştiinţă chinezi au constatat beneficiile berii. Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Lanzhou a constatat că xanthohumol-ul ar putea contribui la protejarea creierului împotriva debutului unor boli precum Parkinson, Alzheimer şi demenţa senilă.

Potrivit lui Jianguo Fang, liderul echipei de cercetători, xanthohumol-ul [Xn], cunoscut pentru proprietăţile sale antioxidante, ajută la protejarea creierului împotriva „stresului oxidativ“, un dezechilibru care apare atunci când organismul metabolizează oxigen şi este considerat unul din factorii care contribuie la dezvoltarea unor afecţiuni neurodegenerative.

"În medicina tradiţională chineză, hameiul a fost folosit de secole pentru a trata o varietate de boli", a explicat Fang. "Prezenţa unei concentraţii mari de xanthohumol în bere ar putea fi legată de observarea epidemiologică a efectului benefic al consumului regulat al acestei băuturi", a adăugat el.

În 2010, cercetătorii de la Centrul de Cercetare a Cancerului din Heidelberg au publicat o cercetare care constata că xanthohumol-ul blochează acţiunea unei proteine, denumită PSA, care stimulează dezvoltarea cancerului de prostată.

De asemenea, în septembrie 2014, oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Oregon au descoperit că nivelurile foarte ridicate de xanthohumol îmbunătăţeau funcţiile cognitive ale şoarecilor tineri. Cu toate acestea, au subliniat cercetătorii, un om ar trebui să bea "2.000 de litri de bere zilnic pentru a ajunge la nivelul de xanthohumol folosit în cercetare".

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite