Ardeiul iute devorează caloriile. Consumat chiar şi în cantităţi mari nu produce ulcer gastric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ardeii de culoare roşie conţin cea mai mare cantitate de capsaicină, substanţa care grăbeşte arderile
Ardeii de culoare roşie conţin cea mai mare cantitate de capsaicină, substanţa care grăbeşte arderile

Sursă de vitamina C şi antioxidanţi, ardeiul iute este un bun remediu împotriva durerilor. Consumat în stare proaspătă, uscată, sub formă de pudră sau marinat în ulei, ardeiul are o istorie de mii de ani.

Cu toate că nu este recomandat persoanelor cu stomacul sensibil, ardeiul iute are proprietăţi medicinale recunoscute. Din familia capsicum, ardeiul iute  stimulează metabolismul prin acţiunea pe care o are asupra sistemului circulator. Ardeiul iute curăţă arterele, scade colesterolul rău şi trigliceridele.

Principala substanţă conţinută este capsaicina, care grăbeşte arderile, dar şi dă culoare legumei. Ardeii roşii şi mai ales cei iuţi conţin cea mai multă capsaicină.  Senzaţia de arsură pe care o simţim atunci când muşcăm dintr-un ardei iute este dată chiar de această capsaicină, iar căldura din organism se datorează energiei care provine de la arderea caloriilor.

Consumul excesiv de capsaicină poate provoca transpiraţie abundentă, tuse şi senzaţie neplăcută de sufocare, însă nu produce leziuni ale ţesuturilor, potrivit sciencesetavenir.fr. Cei care au luat o doză prea mare de ardei iute pot calma „focul“ cu puţin lapte sau iaurt în loc de apă pentru că această capsaicină nu este solubilă în apă.

Calorii puţine, antioxidanţi mulţi

100 de grame de ardei iute conţin doar 24 de kcal, apă, vitamine, pigmenţi vegetali cu o putere antioxidantă foarte mare. Antioxidanţii împiedică îmbătrânirea celulelor care are loc sub acţiunea aşa numitului stres oxidativ. Ardeiul iute este şi o bogată sursă de vitamina C, esenţială pentru un bun sistem imunitar, totodată conţine şi vitaminele B1, B2, E şi potasiu.

Capsaicina are de asemenea şi proprietăţi anticongestionante fluidizând secreţiile de mucus din nas şi plămâni. Deşi are reputaţia că provoacă ulcer gastric, în realitate ajută la prevenirea acestuia prin eliminarea bacteriilor care pot fi ingerate stimulând mucoasa stomacului să secrete sucuri protectoare. Această proprietate anticongestionantă a capsaicinei a făcut ca aceasta să fie folosită în unguentele pentru sportivi, la încălzirea muşchilor, la tratarea torticolisului şi a altor contracturi locale. În industria farmaceutică, capsaicina este utilizată în tratamentul durerilor durerilor neuropatice cronice.

Un studiu publicat în 2015 pe o populaţie de aproape o jumătate de milion de chinezi a arătat că un consum de alimente condimentate este asociat cu o viaţă mai lungă şi un risc mai scăzut de a face cancer, boli coronariene sau respiratorii.





 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite