Apa caldă băută dimineaţa are efect stimulator, asemănător cafelei. Câţi litri de lichide ar trebui să consumăm în fiecare zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un pahar cu apă caldă dimineaţa are efect energizant
Un pahar cu apă caldă dimineaţa are efect energizant

Pentru oameni, apa este vitală. Fără hrană putem rezista câteva săptămâni, dar fără apă, doar câteva zile. Băută în cantitate de 2 litri pe zi, apa asigură o funcţionare normală a organelor, fiind benefică pentru întregul organism.

Circa 70% din corpul nostru este apă. Deşi nu este aliment, este complementară acestuia şi are un rol extrem de important în toate organele şi sistemele funcţionale.

Potrivit „Abecedarului de nutriţie“, coordonat de prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, principalele surse de apă pentru organism sunt băuturile – circa 2 litri pe zi - şi alimentele - 1 litru pe zi.

Potrivit aceleiaşi surse, mulţi beau un pahar cu apă când se trezesc. Dacă este caldă aceasta ar avea acelaşi efect stimulator precum cafeaua sau ceaiul. Cel mai frecvent este recomandat ca apa să fie băută după masă, şi, mai ales, între mese, dar nu imediat după consumul de fructe sau salate.

Aproximativ 700 mililitri – 1 litru de apă provin zilnic din alimente, precum pepene roşu, galben, piersici, struguri, salată, castraveţi, roşii. Laptele conţine şi el în proporţie de 85-90% apă, conţinutul fiind mai mic în cazul iaurturilor.

În cadrul Alimentaţiei Sănătoase, experţii recomandă un consum de 3 litri de apă pe zi, din care, 2 litri apă şi restul ceai (cel mult 400 mililitri pe zi); infuzii (400 de mililitri pe zi); cafea (200 mililitri pe zi) sucuri de fructe sau vegetale ( 100-200 de mililitri pe zi) supe, ciorbe (200 de mililitri pe zi).

Necesarul de apă poate creşte la 2-3 litri în cazul transpiraţiei abundente, după practicarea exerciţiilor fizice, în special dacî temperatura mediului înconjurător e crescută.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite