7 soluţii împotriva sedentarismului la birou


7 soluţii împotriva sedentarismului la birou

Munca la birou şi problemele de sănătate pot fi contracarate prin trucuri simple şi eficiente pe termen lung - FOTO: Shutterstock

Joburile sedentare ne afectează starea de bine şi sănătatea pe termen lung. Dacă locul de muncă nu poate fi schimbat, există câteva obiceiuri pot face diferenţa dintre un corp stresat şi bolnav şi unul mai relaxat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Persoanele care stau jos prea mult timp prezintă riscuri mai mari pentru un atac de cord, au un metabolism mai lent şi speranţă de viaţă mai redusă, susţin studiile citate de ,,The Huffington Post“.

,,Statul jos pentru o perioadă prelungită influenţează negativ funcţiile metabolice,  măreşte nivelul de trigliceride şi diminuează sensibilitatea la insulină“, susţine Hidde van der Ploeg, doctor şi cercetător de la University of Sydney's School of Public Health din Australia. 


Cercetătorul susţine că persoanele care stau jos mai mult de 11 ore pe zi, au un risc de deces cu 40% mai crescut decât persoanele care desfăşoară activităţi în mod frecvent. Deşi unele persoane încearcă să compenseze orele de stat jos cu activităţi sportive, cercetătorii susţin că mişcarea nu poate compensa efectele negative produse de sedentarismul prelungit, iar singura modalitate de a reface organismul constă în modul de a lucra.

Mai jos sunt câteva soluţii pentru a combate efectele negative ale statului la birou.

Stai în picioare

Studiile au demonstrat că lucrul la birou în picioare arde cu 40% mai multe calorii decât atunci când lucrăm stând pe scaun.


Ridică-te mai des

Dacă stai toată ziua în picioare, poţi să faci varice sau să ai probleme musculare, însă dacă te ridici frecvent de pe scaun, eviţi aceste probleme. Un studiu comparativ publicat de ,,The New York Times arată că cei care iau pauze mai dese pentru a se mişca pe coridor au circumferinţa taliei mai redusă, dar şi un procent mai mic de grăsime.


Fă exerciţii la birou

Fie că te întinzi (faci stretching) sau îţi mişti membrele, elimini tensiunea acumulată, arzi calorii şi ajuţi la îmbunătăţirea metabolismului.


Alege un birou cu bandă de mers

Banda de mers este folosită pentru plimbări lente (1 km/ h), iar cei care au utilizat deja aparatul spun că este o alternativă bună.


Înlocuieşte scaunul cu mingea de yoga

Mingea ajută la arderea caloriilor întrucât contractă musculatura abdominală, solicită spatele şi necesită menţinerea echilibrului.


Alege dispozitive portabile

Înlocuieşte calculatorul cu telefonul mobil sau laptopul pentru a îmbina mişcarea cu fluxul de informaţie. Astfel, îţi verifici mailul din diverse locuri şi nu mai eşti nevoit să rămâi într-o poziţie fixă.


Întâlneşte-te în afara biroului

Una dintre cele mai eficiente moduri de a evita statul la birou este să-ţi întâlneşti partenerii de afaceri faţă în faţă. Mersul pe jos te detensionează, arde calorii, iar soarele este şi o sursă importantă de vitamina D.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările