Unele boli cronice pot strica somnul. Ce soluţii există

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anumite boli cronice sunt însoţite de tulburări ale somnului
Anumite boli cronice sunt însoţite de tulburări ale somnului

Diabetul, SIDA, artrita, lupus, maladiile Alzheimer şi Parkinson, precum şi scleroza multiplă se numără printre bolile care provoacă tulburări de somn.

Durerea şi oboseala pe care sunt nevoiţi să le suporte bolnavii cronici au un impact major asupra calităţii vieţii acestora. Adesea, din pricina bolii, aceşti pacienţi suferă de tulburări ale somnului de noapte şi sunt somnolenţi în timpul zilei. Mai ales persoanele care au boli neurologice precum Parkinson sau Alzheimer, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com. Insomnia, precum şi alte tulburări ale somnului pot înteţi durerea şi înrăutăţi calitatea vieţii acestor pacienţi. În plus, unele medicamente utilizate pentru tratamentul bolilor cronice pot determina apariţia tulburărilor de somn.

Persoanele cu boli cronice, de multe ori, suferă şi de depresie şi anxietate, care pot cauza la rândul lor tulburări de somn.

Primul pas în tratamentul tulburărilor de somn cauzate de bolile cronice constă în încercarea de a controla durerea asociată afecţiunii medicale. Odată controlată, somnul nu mai este o problemă. Medicul este cel care poate prescrie medicamentele potrivite împotriva durerii.

Dacă după controlul durerii pacientul continuă să aibă probleme cu somnul se recomandă reducerea cât mai mult posibil a zgomotului din cameră şi din vecinătate; somnul într-o cameră întunecoasă; păstrarea unei temperaturi confortabile în cameră; evitarea aţipelilor de după-amiază, precum şi a băuturilor care conţin cafeină.

Medicamentele pentru somn pot fi o altă soluţie, la recomandarea medicului dar, pe termen scurt – nu mai mult de două săptămâni. Dacă sunt utilizate timp mai îndelungat, aceste pastile determină toleranţă şi dependenţă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite