S-a descoperit încă un rol vital al somnului de 7 ore pe noapte: elimină toxinele din creier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curăţarea creierului de toxine în timpul somnului este un proces esenţial pentru supravieţuire, spun specialiştii FOTO BBC
Curăţarea creierului de toxine în timpul somnului este un proces esenţial pentru supravieţuire, spun specialiştii FOTO BBC

Se ştie deja de multă vreme că trebuie să dormim cel puţin şapte ore pe noapte pentru ca procesele de memorare şi de învăţare să se desfăşoare optim. Oamenii de ştiinţă au descoperit, însă, încă unul dintre motivele esenţiale pentru care trebuie să dormim: somnul este „menajera“ creierului.

Creierul se foloseşte de relaxarea din timpul somnului pentru a se elibera de toxinele rezultate în urma unei zile grele la muncă, de exemplu, au descoperit oamenii de ştiinţă de la Centrul Medical al Universităţii Rochester, SUA.

„Creierul are la dispoziţie niveluri limitate de energie şi trebuie să aleagă între două stări funcţionale perfect distincte: a fi treaz şi conştient sau a dormi şi a se autocurăţa“, explică dr. Maiken Nedergaard, coordonatorul echipei de cercetători, citat de BBC. „Te poţi gândi la acest proces ca la o petrecere pe care o ţii la tine acasă. Poţi fie să întreţii invitaţii sau să cureţi casa, dar nu le poţi face pe amândouă în acelaşi timp“, spune ea.

Rezultatele obţinute de cercetătorii americani continuă descoperirile de anul trecut, când s-a observat că creierul are propria „instalaţie sanitară“ – sistemul glimfatic. Acesta transportă reziduurile în afara creierului.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Rochester au observat, în cadrul testelor imagistice prin rezonanţă magnetică pe animale de laborator, că sistemul glimfatic este de zece ori mai activ în timpul somnului decât atunci când animalele sunt treze, active.

Cum se face curăţenia de noapte?

Celulele creierului, probabil celulele gliale care menţin în viaţă celulele nervoase, se micşorază în timpul somnului. În consecinţă, spaţiul interstiţial se lărgeşte, se creează goluri între ţesuturile cerebrale, care permit pomparea unei cantităţi mari de fluide, care „mătură“, practic, toxinele din creier.

Dr. Nedergaard crede că aceasta este o funcţie vitală a creierului, esenţială pentru a ne menţine în viaţă, şi care nu este posibilă atunci când suntem treji. Desigur, semnificaţia reală a cercetării americane va putea fi evaluată numai după studii pe oameni.

Dar specialiştii cred că disfuncţiile în „curăţarea“ creierului de toxine, cauzate de tulburările de somn sau de somnul insuficient, pot sta la baza multora dintre afecţiunile cerebrale tot mai frecvente astăzi, cum este, de exemplu, boala Alzheimer. De altfel, multe dintre afecţiunile creierului care conduc la pierderea celulelor cerebrale, cum sunt maladiile Alzheimer şi Parkinson, apar pe fondul acumulării de proteine deteriorate. Iar acesta poate fi pus pe seama unei erori de curăţare a creierului.  

Citeşte şi:

De ce trebuie culcaţi copiii la aceeaşi oră în fiecare seară

Copiii care nu au un program fix de somn au mai multe probleme de comportament acasă şi la şcoală, sugerează un studiu.

10 tulburări de somn ciudate şi înspăimântătoare

Somnul ar trebui să fie o perioadă de pace şi de relaxare. Mulţi dintre noi trecem prin toate stările obişnuite ale somnului: somnul uşor (non-REM) şi somnul adânc (REM) în care au loc şi visele. Dar atunci când graniţa dintre aceste etape se confundă, somnul poate deveni înspăimântător. De fapt, anumite tulburări de somn par mai degrabă desprinse din filmele de groază.

Prea puţin somn strică. Dar şi prea multe ore de dormit fac la fel de rău

Sunt predispuşi la boli cronice şi cei care dorm prea puţin, dar şi cei care adorm devreme şi se trezesc târziu, arată un nou studiu. Persoanele de peste 45 de ani din ambele categorii au un risc crescut de diabet, boli de inimă, obezitate şi anxietate.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite