Renunţă la luminile puternice din dormitor! Trucuri pentru un somn odihnitor

Renunţă la luminile
puternice din dormitor! Trucuri pentru un somn odihnitor

Avem nevoie de circa 7-8 ore de somn continuu în fiecare noapte

Odihna puţină îmbătrâneşte arterele şi creşte riscul de infarct. Studiile au arătat programul optim de somn se întinde pe durata a 7-8 ore. După 2 ore şi jumătate somnul începe să devină odihnitor.

Ştiri pe aceeaşi temă

O noapte întreagă de somn este, poate, cel mai potrivit cadou pe care îl putem face organismului nostru. 7 sau 8 ore de somn înseamnă enorm pentru creierul şi pentru inima noastră şi ne întinereşte cu câţiva ani. Lipsa somnului determină o slabă concentrare, suntem mai obosiţi, mâncăm mai mult şi avem un risc mai mare de a suferi accidente.

Ce putem face? Medicii somnologi ne sfătuiesc să ne facem un program precum acela pe care-l aveam din copilărie. Recomandarea este să ne trezim la aceeaşi oră în zilele lucrătoare şi cu oră mai târziu în weekend-uri.

Al doilea sfat ar fi acela de a merge la culcare suficient de devreme pentru a beneficia de 7-8 ore de somn, potrivit sleepeducation.org. În acelaşi timp, nu ar trebui să ne suim în pat decât după ce ni se face somn. Dacă totuşi suntem în pat de 20 de minute şi nu am reuşit să adormim, ne dăm josşi luăm de la capăt rutina dinaintea culcării.

Schimbarea temperaturii este şi ea importantă, astfel că, dacă putem, ar trebui să reglăm temperatura cu câteva grade mai jos.

Nici luminile strălucitoare nu au ce căuta seara în preajma noastră pentru că ne alungă somnul.

Alimentele bogate în melatonină – substanţa care ne ajută la reglarea ceasului biologic – ar trebui consumate în cantităţi mici înainte de culcare. E vorba despre ovăz, porumb dulce şi orez. Mai putem opta pentru legume şi cereale integrale. Acestea conţin un complex de carbohidraţi bogaţi în serotonină.

Dacă mai şi scoatem computerul, televizorul şi tableta din dormitor, cu o jumătate de oră măcar înainte de culcare, avem toate premisele să ne bucurăm de un somn propice sănătăţii.

citeste totul despre: