Probleme cu somnul: de ce te trezeşti în toiul nopţii şi nu mai poţi adormi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii tind să se trezească mai des în timpul nopţii pe măsură ce îmbătrânesc FOTO Shutterstock
Oamenii tind să se trezească mai des în timpul nopţii pe măsură ce îmbătrânesc FOTO Shutterstock

Persoanele care se trezesc noaptea, suferă de întreruperi ale somnului şi au dificultăţi în a adormi nu suferă neapărat de o afecţiune, procesul fiind, până la un anumit punct, unul explicabil din punct de vedere ştiinţific şi normal, după cum arată cercetătorii.

Potrivit medicului James Findley citat de „Huffington Post“, atunci când o persoană se trezeşte noaptea, intră într-un alt stadiu al somnului, motiv pentru care „este mai probabil să se trezească“.

Există însă şi factori care influenţează durata şi continuitatea somnului. Astfel, Findley susţine că oamenii tind să se trezească mai des în timpul nopţii pe măsură ce îmbătrânesc.

Pe de altă parte, atunci când întreruperile durează mai mult de 30 de minute, pe o perioadă de trei-patru zile, ar putea fi un indiciu că persoana respectivă suferă de o afecţiune precum insomnia.

Cei care suferă de insomnie nu au doar probleme în a adormi, ci tind şi să se trezească de mai multe ori în cursul nopţii, explică Findley. Narcolepsia este, de asemenea, o afecţiune în care persoanele suferă de oboseală în timpul zilei şi aţipesc frecvent, fapt care îi împiedică să se odihnească pe timp de noapte.

Alteori, poate fi vorba de afecţiuni vizibile, ale căror simptome menţin organismul în alertă, precum indigestia. Şi persoanele care suferă de tulburări psihice, precum anxietatea, tind să se trezească frecvent din somn.

Uneori însă poate fi vorba, pur şi simplu, de o perioadă mai stresantă.

„Când oamenii sunt mai stresaţi, tind să se trezească de mai multe ori în timpul nopţii, dar acesta este un fenomen care apare şi dispare“, arată el.

Există şi o serie de metode prin care acest fenomen poate fi preîntâmpinat: asigurarea unui mediu de odihnă confortabil, îndepărtarea surselor de lumină şi zgomot, o alimentaţie cât mai frugală înainte de somn, dar şi evitarea băuturilor alcoolice ar trebui să funcţioneze.

În cazul în care vă treziţi adesea în timpul nopţii, Findley oferă câteva sfaturi:

Nu staţi în pat. Dacă nu puteţi adormi în aproximativ 20 de minute, el recomandă să vă ridicaţi din pat pentru a începe o activitate relaxantă, precum cititul sau o serie de exerciţii simple.

Deconectaţi-vă. Nu mergeţi în dormitor cu telefonul, tableta sau orice alt aparat care ar putea să vă distragă atenţia.

Creaţi un mediu confortabil. Dormitorul ar trebui să fie, după cum arată şi numele, un spaţiu destinat odihnei.

Stabiliţi o rutină de odihnă. O activitate repetitivă, precum cititul, ar putea ajuta. În schimb, privitul la televizor sau navigatul pe Internet nu sunt activităţi recomandate.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite