Poziţii de dormit care pot ameliora durerile de spate, arsurile la stomac şi simptomele apneei

Poziţii de dormit care pot ameliora durerile de spate, arsurile la stomac şi
simptomele apneei

Poziţii de dormit recomandate pentru durerile de spate, de gât şi pentru amerliorarea simptomelor apneei FOTO: Shutterstock

Contează foarte mult să ne odihnim suficient, minimum opt ore pe noapte, însă la fel de mult contează şi calitatea somnului. Dacă suferi de indigestie, te doare spatele sau gâtul, nu poţi respira bine sau sforăi, există câteva poziţii de somn care te-ar putea ajuta să scapi de aceste probleme.

Ştiri pe aceeaşi temă

Durerea de spate poate fi îndepărtată dacă pui o pernă sub genunchi iar indigestia poate dispărea dacă îţi pui o pernă în plus sub cap.

Specialiştii spun că dormitul, nopţi la rând, în aceeaşi poziţie poate duce la aceste probleme.

Cea mai frecventă poziţie de dormit este cea pe o parte. 57% dintre subiecţii unui sondaj de opinie, relizat pe 2.000 de persoane, doarme în această poziţie.

Apoi, 17% aleg să doarmă pe spate, 11% pe burtă şi restul respondenţilor spun că schimbă poziţia de dormit în fiecare noapte, în funcţie de cum se simt confortabil.


Fiecare poziţie de dormit prezintă avantaje şi dezavantaje, însă de departe cel mai nepotrivit este somnul pe burtă, care poate duce la apariţia durerilor de gât, tulburări digestive şi probleme respiratorii, inclusiv sforăit.

O pernă în plus sub cap te poate ajuta să scapi de sforăit

Pentru cei care se confruntă cu apneea de somn, medicii recomandă dormitul pe spate sau înălţarea capului la unghi de 30 de grade, cu ajutorul unei perne. Apneea este o afecţiune care se manifestă prin întreruperea temporară a respiraţiei, ca urmare a unui blocaj sau îngustare a căilor respiratorii, şi este frecvent însoţită de sforăit. Specialiştii în somnologie de la clinica Mayo spun că peste 10% dintre bolnavii de apnee  pot scăpa de problemele respiratorii prin simpla ajustare a poziţiei de somn.

Dormitul pe o parte elimină simptomele refluxului gastroesofagian

Dormitul pe partea stângă a corpului poate ameliora arsurile din coşul pieptului, manifestare frecventă a refluxului gastroesofagian. În schimb, dormitul pe spate poate înrăutăţi situaţia. Sucurile gastrice pot ajunge rapid şi uşor la nivelul gâtului, astfel că pot apărea senzaţii de arsură, regurgitare şi vomă. O altă poziţie recomandată este cea cu adăugarea de perne sub cap.

Pentru durerile de spate, o pernă sub genunchi sau între picioare face minuni

Persoanele care suferă de dureri de spate trebuie să evite saltelele foarte moi, să plaseze o pernă sub genunchi, atunci când dorm pe spate, sau între picioare, atunci când dorm pe o parte a corpului. Dormitul în poziţia fetusului poate ajuta, de asemenea, la reducerea durerilor de spate.

Evită să dormi pe o parte dacă te doare umărul

Poziţia recomandată de dormit este cea pe spate, cu o pernă micuţă sub umărul care doare, sau, dacă dormi pe o parte, ia o pernă în braţe. În momentul în care umărul nu este sprijinit adecvat, apare amorţeala sau senzaţia de furnici în zona respectivă, din cauza comprimării nervilor din zona cu probleme, explică medicii ortopezi.

Nu dormi pe burtă dacă te doare gâtul

Atunci când dormi pe burtă, capul va sta automat într-o parte, ceea ce va duce la apariţia presiunii în zona gâtului şi apariţia durerilor. Cel mai indicat este să dormi pe o parte sau pe spate. Recomandate sunt şi pernuţele anatomice pentru gât, care susţin zona respectivă şi care previn crampele.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: