Poţi să fii treaz şi să dormi în acelaşi timp? Consecinţele dormitului cu ochii deschişi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai avut vreodată senzaţia că dormi din picioare? Că eşti atât de obosit încât nu mai ştii dacă eşti treaz sau dormi? Există o zonă a somnului care se numeşte „microsomn“, în care aţipeşti puţin, doar pentru câteva secunde, de cele mai multe ori fără să-ţi dai seama. Oamenii care experimentează acest „microsomn“ rămân cu ochii deschişi şi chiar îşi continuă activităţile ca şi cum ar fi pe pilot automat.

În timpul microsomnului, părţi ale creierului rămân active şi alerte, în timp ce alte părţi „adorm“, susţine un studiu din 2011 efectuat pe şoareci. Celule nervoase specifice din creier intră într-o stare asemănătoare somnului influenţând negativ performanţa din momentul respectiv.

Atunci când specialiştii au studiat un creier al unui om adormit, au studiat activitatea creierului în perioade de 30 de secunde. „Oamenii de ştiinţă definesc începerea stării de somn ca prima dată când dormi timp de 15 secunde dintr-o perioadă de 30 de secunde. Nu e ca şi cum ţi s-ar tăia filmul, e ca şi cum lumina pâlpâie, mai pâlpâie o dată şi abia apoi adormi“, spune doctorul W. Christopher Winter, directorul Centrului de Somn din Charlottesville, SUA. 

În timpul acestei „pâlpâiri“ dintre trezie şi somn, e posibil să experimentăm microsomnul timp de câteva secunde, în timp ce în restul perioadei de test de 30 de secunde rămânem încă conştienţi.

Însă, în general, nu suntem conştienţi de aceste secunde de rupere de realitate, explică specialistul. Totuşi, cineva care conduce un automobil sau care face o sarcină monotonă e posibil să realizeze că a pierdut contactul cu realitatea pentru un moment. „Această realizare este, deseori, foarte înspăimântătoare“, spune Winter.

Microsomnul este o dovadă a cât de puternic este instinctul de a dormi, susţine un alt specialist, doctor Charles Czeisler, directorul Departamentului de Medicină a Somnului de la Harvard, SUA. „Deseori, ne amăgim că noi suntem cei care decidem dacă ne culcăm sau nu. Zicem că mai putem rezista încă cinci minute, încă zece kilometri la volan, că mai e doar o jumătate de oră până ajung acasă. Atunci când ai acumulat atâta presiune din cauza nesomnului, automat vei face tranziţia de la trezie la somn. Se poate întâmpla într-o clipită“, conform dr. Charles Czeisler.

Din păcate, aceste câteva secunde de microsomn sunt destule pentru a da naştere la tragedii. O maşină care merge cu peste 80 de kilometri pe oră, în câteva secunde străbate distanţa unui teren de fotbal. Să dormi în această perioadă poate însemna diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Deşi se poate întâmpla oricui, acest microsomn este o etapă neobişnuită pentru oamenii bine odihniţi. „Cei care sunt cei mai supuşi riscului de accidente sunt cei care dorm insuficient şi cei care realizează sarcini monotone pe perioade lungi de timp“, conchide dr. Czeisler.


Citeşte şi:

Ce păţeşti dacă nu dormi destul

Adulţii au nevoie de şapte-nouă ore de somn în fiecare noapte, specialiştii recomandând cu tărie aceste ore pentru evitarea unor probleme de sănătate grave, dar şi pentru a scădea riscul unor accidente din cauza lipsei de concentrare.

Probleme de sănătate care se ameliorează cu ajutorul somnului

Ce-ar fi să existe un leac magic care să rezolve cele mai mari probleme? Nu-i aşa că l-ai folosi? Petrecem atât de mult timp vorbind despre beneficiile somnului, însă uităm să dormim. Somnul poate face minuni în ceea ce priveşte sănătatea noastră.

Somnul insuficient îi poate transforma pe adolescenţi în delincvenţi

Somnul insuficient poate creşte riscul apariţiei unui comportament antisocial la adolescenţi din cauza efectelor asupra autocontrolului, conform unui nou studiu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite