Pneumolog: „Sindromul de epuizare are drept consecinţă o calitate proastă a somnului“

Pneumolog: „Sindromul
de epuizare are drept consecinţă o calitate proastă a somnului“

Sindromul de epuizare are drept conscinţă o calitate proastă a somnului

Mai mult de o treime din populaţie suferă de tulburări de somn, potrivit preşedintei Societăţii Române de Pneumologie, dr. Ruxandra Ulmeanu.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Numai un somn de calitate este acela care vă asigură o viaţă normală, dar în acelaşi timp o viaţă fericită, o viaţă în care sunteţi sănătoşi. Sindromul de epuizare are drept consecinţă o calitate proastă a somnului“, a declarat aceasta, citată de agerpres.ro.

Specialista a adăugat că „mai mult de o treime - până la 45-50% la anumite categorii cu risc - din persoane pot avea tulburări ale somnului“.

Dr. Ioana Munteanu, membru în comitetul de conducere al Secţiunii de Somnologie al Societăţii Române de Pneumologie, a precizat că se recomandă 6-8 ore de somn neîntrerupt. „Somnul este - alături de nutriţie şi activitatea fizică - baza vieţii noastre sănătoase. Ştim că dormim aproximativ o treime din viaţa noastră“.

Insomnia - prezentă la aproape jumătate din adulţi

Potrivit acesteia, pe primul loc între tulburările de somn este insomnia, care este prezentă la 30-45% dintre adulţi. O altă tulburare de somn este apneea în somn, cu o prevalenţă de 4-9%.
Aceste tulburări de somn sunt şi la copii. , potrivit vicepreşedintei Asociaţiei pentru Tulburări de Somn la Copii şi Adolescenţi, dr. Cristina Anghel.  „Ştim deja că somnul la copil este esenţial pentru dezvoltarea neurocognitivă, emoţională şi fizică, mai ales că un copil îşi petrece 40% din copilărie dormind. Un copil odihnit este un copil echilibrat, este vesel. Un copil neodihnit este un copil agitat, iritabil, cu o toleranţă scăzută la frustrare“.

Ea a citat un studiu care relevă că unul din 10 copii din România riscă să dezvolte o tulburare respiratorie în timpul somnului. „Prevalenţa tulburărilor respiratorii de somn la copiii cu obezitate poate să atingă cifre de până la 59%. Cu cât copiii dorm mai puţin, cu atât creşte prevalenţa obezităţii“.

Declaraţiile au fost făcute cu prilejul Zilei Mondiale a Somnului, care, în 2018, are motto-ul „Păstrează-şi ritmul şi bucură-te de viaţă!“.

citeste totul despre: