„Obiceiurile nesănătoase, stresul şi anumite substanţe contribuie la un somn scurt şi neodihnitor“. Ce remedii homeopatice sunt indicate în insomnie

„Obiceiurile nesănătoase, stresul şi anumite substanţe contribuie la un
somn scurt şi
neodihnitor“. Ce remedii homeopatice sunt indicate în insomnie

Lipsa somnului duce la insomnie cronică şi depresie

Un episod acut de insomnie se poate prelungi dacă, în încercarea de a-l corecta, intervin obiceiurile sănătoase. Care sunt acestea şi cum poate ajuta homeopatia la combaterea tulburărilor de somn.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Cred că foarte mulţi dintre noi am trăit episoade scurte, acute, de insomnia, generate de emoţia dinaintea unui examen sau de schimbarea fusului orar“, punctează medicul homeopat Dragoş Peteu, membru al Societăţii Române de Homeopatie..

Limitele normalităţii în cazul insomniei

Lipsa somnului sau insomnia cronică înseamnă mai mult de trei nopţi pe săptămână, timp de minimum trei luni,  având cauze variate singure sau combinate, adaugă medicul.

„Obiceiurile nesănătoase, stresul şi anumite substanţe contribuie la un somn scurt şi neodihnitor. Insomnia este cauzată sau însoteşte afecţiuni neuroendocrine, metabolice, fizico-psihice  - alergii, dureri acute şi cornice, reflux, tuse, hipertiroidia, diabet, astm, bronhopneumopatii acute sau cornice, boala Parkinson, sindromul picioarelor neliniştite, apneea în somn, depresia, anxietatea.”

Un episod acut de insomnie se poate prelungi dacă în încercarea de a-l corecta intervin obiceiuri nesănătoase  - creştem cantitatea de cafea, introducem sau creştem cantitatea de alcool înainte de adormire, somn la ore nepotrivite. „Din păcate, în zilele noastre, insomnia a devenit mult mai frecventă, mai ales la adulţii tineri. Stresul, nesiguranţa, emoţiile, problemele sociale sunt cauze frecvente de insomnie. Depresia poate fi cauzată de nesomn sau, invers, insomnia poate duce la un nivel scăzut de energie, pierderea interesului în anumite activităţi, sentimente de tristeţe şi lipsă de speranţă, adica depresie.  Iată de ce e bine să ne odihnim la timp şi să dormim suficient. Dacă insomnia persistă, ea trebuie corectată cât mai repede pentru a nu deveni cronică.“

Ce putem face pentru a induce somnul?

În primul rând, e bine să ne culcăm la aceeaşi oră, astfel încât să avem timp suficient pentru odihnă. Mai ales cei cu probleme ar trebui să renunţe la televizor, laptop, tableta sau telefon înainte de culcare.

O altă măsură ar fi tehnicile de relaxare care contribuie la calmarea organismului. Meditaţia scade anxietatea şi stresul, contribuind la asigurarea unui somn odihnitor.

Exerciţiile fizice uşoare, de preferat în aer liber, sunt extrem de utile mai ales la cei stresaţi şi sedentari, iar masajul, cu rol de relaxare, scade durerile musculoscheletale şi va ridica mult calitatea somnului.

Problemele psihoemoţionale pot fi abordate alături de un psihoterapeut.

Medicaţia uşoară  - preparate cu magneziu, preparatele pe baza de tei, passiflora - poate fi o soluţie la problemele acute.

Tratamentul insomniei poate fi făcut şi prin alte metode decât cele clasice, alopate. Acupunctura, apifitoterapia, gemoterapia sunt de un real folos în tratamentul tulburărilor de somn.

Câteva remedii homeopatice utile în insomnie

Homeopatia poate oferi o soluţie atât în cazuri simple, cât şi în cele cronice, complicate.

Astfel,  Argentum-Nitricum este indicat persoanelor care au anxietate anticipatorie şi insomnia; Gelsemium se administrează celor care au probleme de adormire  - gânduri abundente, epuizare, fumat fie excesiv, fie aversiune la tutun; Coffea Cruda tratează mai multe situaţii - insomnia dată de alcolism;  somnul nu apare din cauza gândurilor abundente, stare de extaz, complet treaz fără senzaţia de somn; abuz de cofeină cu tremurături şi agitaţie.

Alte remedii sunt: Ignatia Amara vindecă insomnia aparută ca urmare a grijilor, necazurilor  - deces, despărţire - şi însoţită de căscat frecvent şi mâncărimi la nivelul braţelor; Plantago Major extrem de util dacă avem depresie şi intoxicaţie cronică cu nicotină; Salvia Officinalis tratează insomnia simplă însoţită de transpiraţii nocturne abundente; Secale Cornutum se dă când avem combinaţia de febră, nelinişte şi vise anxioase sau insomnia apare după abuz de medicamente şi/sau alcool; Cocculus, tratează efectele insomniei cronice cu ameţeală şi greaţă, rău de mişcare, vărsături.

Hyoscyamus Niger este recomandat pentru copii care nu dorm pentru că sunt neliniştiti, agitaţi şi speriaţi, cu tresăriri musculare şi spasme sau pentru adulţi stresaţi la serviciu, care încep şi înjură, deşi nu au acest obicei, devin iritabili şi neliniştiţi; Opium - un mare remediu pentru cei care nu pot dormi întrucât patul e prea cald; Cimicifuga Racemosa se administrează dacă alte remedii nu au rezolvat cazuri de insomnie cronică severă şi Lyssinum - lipsa somnului în ciuda tratamentelor cu hipnotice (somnifere) şi sedative.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: