Obiceiuri proaste de somn: butonul „snooze“, cea mai malefică invenţie a omenirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoaştem cu toţii sentimentul de disperare pură atunci când sună ceasul dimineaţa. Organismul nostru, pur şi simplu, imploră câteva minute în plus de somn şi aşa apăsăm butonul „snooze“, care ne va trezi din nou peste 10 minute. Pare destul de inofensiv, însă nu e chiar aşa.

Se pare că acele minute în plus de somn nu ne ajută deloc. Apăsând butonul „snooze“ ne întrerupem ritmul circadian (ciclul de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale ale tuturor fiinţelor, inclusiv plantelor, n.r.), făcând şi mai dificilă trezirea după, notează „Huffington Post“.

Mai există o grămadă de greşeli pe care le facem înainte de a adormi. De unele suntem conştienţi, dar continuăm să le facem. De altele nici n-am auzit, dar poate că ar fi cazul să le îndreptăm.

Să adormi cu televizorul aprins

Una dintre condiţiile unui somn odihnitor este să-ţi creezi un sanctuar al somnului: o cameră nici prea-prea, nici foarte-foarte, liniştită şi întunecoasă. Absenţa luminii ne activează mecanismele somnului (da, cam ca la găini). Expunerea la lumină (la orice fel de lumină, chiar şi la ecranul ceasului deşteptător) ameţeşte organismul. 

Şi aşa ajungem la televizor, tablete, laptopuri şi chiar smartphone-uri. Aceste dispozitive ne influenţează producţia de malatonină (hormon implicat în reglarea ritmului circadian, n.r.) din cauza luminii albastre-verzi pe care o emit. „Lumina artificială poate chiar inhiba producerea de melatonină. Nu este vorba doar despre stimularea organismului prin lumină, ci şi de schimbările psihologice care au loc“, ne sfătuieşte doctorul Matthew Mingrone, director la Centrul de Somn din California, SUA.

Să dormi mai mult în weekend

Pentru majoritatea dintre noi, weekendul înseamnă somn la discreţie. Numai că experţii ne avertizează că ne dăm ceasul biologic peste cap şi, astfel, suntem mult mai puţin productivi luni dimineaţa (din cauză că duminică noaptea, pur şi simplu, nu putem adormi, iar luni dimineaţă suferim de lipsa somnului).

Oricât de tentant este să dormi mai mult în weekend, trebuie să-ţi păstrezi rutina, pe cât posibil. Dacă în cursul săptămânii te trezeşti la 7 dimineaţa, încearcă măcar în weekend să te trezeşti la 8, maxim 9, în cazul în care ai avut o noapte de petrecere. Experţii spun că nu noaptea albă ne distruge ciclul de somn, ci trezitul la prânz.

Să bei alcool pentru a adormi

O băutură înainte de culcare este cel mai cunoscut „ajutor“ al somnului. Însă, alcoolul „fură“ oamenilor somnul REM (etapa somnului caracterizată prin mişcări oculare rapide când apar visele) şi măreşte timpul petrecut în somnul adânc. Deşi pare un lucru bun, somnul REM este o fază crucială pentru memorie şi pentru învăţare, conform „Huffignton Post“. 

Primul ciclu al somnului REM poate fi întârziat de alcool, adică un somn de alcool nu este la fel de odihnitor ca unul normal. „Te poate ajuta să adormi mai repede, dar calitatea somnului nu va fi la fel“, spune Mingrone.

Să stai în pat când nu poţi adormi

Experţii recomandă să te dai jos din pat atunci când ai stat prea mult acolo fără niciun rezultat (în materie de somn). Cu cât stai mai mult în pat dornic de somn, cu atât devii mai speriat de faptul că trec orele şi nu dormi un program întreg de somn. „Decât să te stresezi că pierzi ore preţioase de somn, mai bine scoală-te din pat şi ieşi din dormitor“, ne sfătuieşte doctorul Mingrone. Fă altceva: citeşte, fă o plimbare mică prin casă şi întoarce-te în pat când te simţi cu adevărat obosit.

Să te bazezi pe somnifere

Nu lua somnifere ca pe bomboane, nu te baza pe ele că îţi rezolvă problemele cu somnul. Pilulele de somn maschează o problemă mai gravă: pot duce la dependenţă, fără să mai pomenim de probleme de sănătate grave (inclusiv decesul). „Noi încercăm să ne obişnuim pacienţii într-o rutină, să-i facem să doarmă natural înainte de a le prescrie medicamente“, susţine expertul în somn Mingrone.

Să bei cafea după-amiaza

Cafeina e posibil să fie principalul vinovat de nopţile albe. Efectele ei se pot întinde până noaptea, când te chinui să adormi şi nu ştii de ce nu poţi. Renunţă la cafeaua de după-amiază (chiar dacă te simţi somnoros şi nu mai dai randament). Mai bine ia o gustare sau trage un pui de somn ca să scapi de somnolenţă. Cel mai bine ieşi pe-afară şi plimbă-te puţin.

Să împarţi patul cu animalele de companie

Da, un animal pufos poate fi drăguţ când te culci. Dar animalul pufos începe să se scarpine, să latre sau să se pisicească, să se spele (în diverse locuri şi cu diverse sunete), transformându-ţi somnul în ghionturi, ţipete şi, într-un final în eliminarea pufoşeniei (dar şi a somnului). 

Să mănânci ceva greu

Pentru o noapte odihnitoare, renunţă la cina formată din friptură şi cartofi prăjiţi. Organismul se va lupta să digere mâncarea grea, în loc să te lase să te odihneşti. Corpul nu este făcut să muncească atât de mult în cursul nopţii.

Butonul „snooze“

Şi aşa ajungem la invenţia malefică a dimineţilor noastre. Ideea din spatele acestui buton este foarte drăguţă: să nu întârziem la serviciu, dar să mai „furăm“ şi câteva minute de somn. Însă, prin apăsarea butonului de revenire a alarmei se întrerupe ciclul de somn natural. Ori de câte ori ai apăsa butonul, nu vei căpăta mai multă odihnă, ci doar mai mulţi nervi şi un trezit mai dificil.

Să-ţi faci griji cu privire la somn

Deşi un program de somn bine stabilit este foarte bun, nu trebuie să-ţi tratezi ora de culcare ca o oră de întâlnire care nu poate fi amânată. Cu cât suntem mai neliniştiţi cu privire la programul de somn (sau la faptul că-l pierdem), cu atât ne va fi mai greu să adormim. Cel mai bine, obişnuieşte organismul cu o rutină, să ştie singur când trebuie să adoarmă. O lumânare parfumată, o baie caldă şi relaxantă, sau chiar mici exerciţii de gimnastică făcute în fiecare seară îi vor spune organismului că este timpul pentru somn.

Citeşte mai multe:

Care este cea mai bună poziţie de somn

În timpul somnului, autocontrolul dispare, iar poziţia în care dormi este foarte importantă pentru sănătatea organismului. Nevoile corpului sunt cele care dictează o anumită poziţie de somn, fiecare cu avantajele şi dezavantajele sale asupra sănătăţii.

Nu lăsa căldura să-ţi strice somnul! Trucuri să te odihneşti bine în nopţile de vară

Insomniile de vară sunt din ce în ce mai frecvente, fiindcă temperaturile crescute sunt principalul factor care ne strică odihna. Putem lua, totuşi, câteva măsuri simple ca să dormim bine şi în nopţile caniculare.

Cum îţi poţi păcăli organismul că e odihnit după o noapte albă

Nu contează cât de obosit eşti, există nopţi în care somnul nu se lipeşte de gene. Vestea bună este că doar o noapte nedormită nu are efecte de durată asupra sănătăţii. Vestea proastă este că această noapte albă are efecte negative asupra activităţii de a doua zi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite