O întrebare veche de când lumea: „De ce visăm?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai vechi mistere ale lumii, alături de filosoficul „Eu de ce exist?“, este şi întrebarea „De ce visez?“. Această enigmă a zăpăcit, dar a şi inspirat oamenii de ştiinţă şi cercetătorii timp de zeci de ani. Deocamdată, nu există un singur răspuns.

Toată lumea visează. Visele sunt la fel de naturale ca respiratul şi la fel de involuntare. Chiar şi oamenii care nu-şi amintesc visele, tot o fac, cel puţin o oră sau două în fiecare noapte, notează „Huffington Post“.

Când au loc visele

Cercetările iniţiale în domeniul somnului, care au început prin a se concentra pe somnul bebeluşilor, apoi pe cel al adulţilor, au dat naştere primelor teorii. Astfel, etapa somnului denumită REM („rapid eye movement“ - mişcarea rapidă a ochilor) a devenit baza studiilor despre vise. Acest tip de somn, REM, este perioada în care au loc visele.

Bebeluşii experimentează somnul REM în aproape 50% din întreaga perioadă petrecută dormind, dar adulţii visează în doar 22% din acest timp. Pentru majoritatea adulţilor, somnul REM are loc la fiecare 90 de minute. Primul ciclu este scurt de trei minute, dar creşte cu fiecare perioadă de REM, aşa că, până dimineaţă, ultimul ciclu de REM poate dura şi 55 de minute.

În timpul somnului REM, muşchii sunt paralizaţi temporar, pentru a ne proteja de reacţiile fizice pe care le-am putea avea din cauza viselor: datul din mâini, fuga, loviturile sau altele. Interesant este că în această etapă nu doar ochii se mişcă rapid, ci şi degetele de la mâini şi de la picioare.

De multă vreme se crede că visele au loc doar în timpul somnului REM, însă noi studii au scos la iveală faptul că şi în alte etape ale somnului pot avea loc alt tip de vise. 

Dormim aproape o treime din viaţă, şi trecem prin etapa REM o pătrime din acest timp. Odată cu descoperirea că visăm şi în cadrul altor momente ale somnului (somnul non-REM) oamenii de ştiinţă au descoperit că perioada pe care un om obişnuit o petrece visând este mult mai mare decât se credea.

Teorii despre motivele viselor

În timpul testelor, este uşor de observat că oamenii visează, însă este mai dificil pentru cercetători să şi răspundă la întrebarea „de ce?“. Experţii nu au reuşit să se pună de acord nici acum asupra unui singur motiv pentru care visăm. Însă există, cu siguranţă, o grămadă de teorii.

Visele au loc din motive fizice, mentale, emoţionale şi chiar spirituale şi există un acord între oamenii de ştiinţă care spune că visele pot reprezenta oportunităţi pentru creativitate, dezvoltare, sănătate şi sentimentul de întregire. Visele ne ajută să ne cunoaştem mai bine.

Timpul pe care îl petrecem visând ne poate ajuta să rezolvăm probleme prin faptul că oferă minţii noastre libertatea de a examina toate scenariile posibile. În vis, barierele cad şi idei noi pot răsări de oriunde. Una dintre cele mai bune trăsături ale viselor obişnuite este că ne ajută să intrăm în contact cu sentimentele noastre, deoarece în viaţa de zi cu zi, mintea noastră raţională va sta în calea adevăratelor sentimente.

De exemplu, Paul McCartney a auzit acordurile celebrei melodii „Yesterday“ în timpul unui vis, iar celebrul autor de romane de groază Stephen King  a visat ideea uneia dintre cele mai faimoase cărţi ale sale, „Misery“.

Visele ne mai permit să repetăm sau să desăvârşim trăsături de care avem nevoie în cadrul unor evenimente viitoare (discursuri, sărituri la trambulină sau chiar lovituri de tenis), ne ajută să învăţăm mai mult despre organismul nostru, despre nevoile fizice, să ne îmbunătăţim dieta şi să ne vindecăm rănile emoţionale.

Ne-ar plăcea să înţelegem mai bine ce se întâmplă în perioada lungă de somn REM sau non-REM în care visăm, atunci când în creierul nostru devin active zone care sunt în stare latentă în timpul stării de trezie. Chiar dacă oamenii de ştiinţă nu vor ajunge niciodată la un consens, nu vor stabili niciodată un singur motiv pentru care visăm, există totuşi dovezi insurmontabile pentru care visele reprezintă un rol atât de important în viaţa noastră, în sănătatea noastră.


Citeşte şi:

6 lucruri care ne influenţează visele

În timpul somnului, mintea noastră are o capacitate extraordinară de a încorpora unii stimuli externi în lumea viselor, cu condiţia să nu fie prea puternici încât să ne trezească.

Somnul stimulează creativitatea: asociaţii bizare ale viselor, în viaţa reală

Somnul este o metodă de a impulsiona creativitatea testată cu succes de către scriitori, poeţi şi chiar pictori. Dar oare psihologii pot explica de ce primele momente după trezire sunt şi cele mai pline de creativitate?

Somnul şi imaginaţia: ce idei extraordinare au pornit de la un simplu vis

Inspiraţia poate apărea în cele mai neobişnuite moduri, în cele mai improbabile momente şi... în somn. Visele sunt o sursă extraordinară de înţelepciune şi s-au dovedit a fi foarte folositoare, de la rezolvarea unor probleme complicate până la reducerea stresului.

De la coşmaruri la halucinaţii nocturne. Ce-ţi dezvăluie visele despre sănătatea ta

Poate că discuţiile despre înţelesul ascuns al viselor sunt fascinante, însă oamenii de ştiinţă consideră că semnificaţia lor este foarte importantă, şi nu din cauza simbolisticii. Visele pot oferi indicii vitale despre sănătate şi chiar pot avertiza specialiştii de boli ale căror simptome fizice se pot manifesta şi după ani de zile.

10 tulburări de somn ciudate şi înspăimântătoare

Somnul ar trebui să fie o perioadă de pace şi de relaxare. Mulţi dintre noi trecem prin toate stările obişnuite ale somnului: somnul uşor (non-REM) şi somnul adânc (REM) în care au loc şi visele. Dar atunci când graniţa dintre aceste etape se confundă, somnul poate deveni înspăimântător. De fapt, anumite tulburări de somn par mai degrabă desprinse din filmele de groază.

Curiozităţi despre somn: femeile au nevoie de mai multă odihnă şi jocurile video te scapă de coşmaruri

Cine are nevoie mai multă de somn, bărbaţii sau femeile? Sau cum pot gamerii să se vindece de coşmaruri? Curiozităţile despre somn par nelimitate. Fiecare lucru nou pe care îl aflăm despre dormit şi despre vise ne minunează şi ne face să credem că somnul este, într-adevăr, un tărâm cu foarte multe alte taine de descoperit.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite