Motive pentru care nu poţi avea un somn odihnitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai probleme cu somnul? În aceeaşi situaţie se află milioane de persoane din toată lumea, cauzele fiind numeroase. Femeile au, în general, mai multe dificultăţi cu somnul decât bărbaţii, iar persoanele divorţate, văduve sau necăsătorite au insomnii mai dese decât cele căsătorite.

Şi starea materială contează, persoanele aflate pe treptele inferioare ale scării economice raportând mai multe insomnii decât cele înstărite. Insomnia este una dintre acele nenorociri tăcute care pot submina orice aspect al vieţii cuiva. 

În multe cazuri, gândirea lentă sau înceţoşată, nervozitatea, proasta dispoziţie, reflexele slabe şi chiar neîndemânarea îşi pot avea originea în somnul prost. 

O primă cauză a insomniilor este lumina camerei în care te odihneşti, spune Dr. Robert Goldman, medic şi chirurg cu o vastă experienţă, în lucrarea sa “Exerciţii pentru cerier: strategii antiîmbătrânire pentru superputere mentală”.  

Televizoarele, telefoanele şi alte dispozitive electronice sunt o sursă de lumină care păcălesc creierul să secrete mai puţină melatonină, hormon care ajută la inducerea somnolenţei. Aceste surse de lumină strălucitoare cu spectru complet au un efect mai degrabă stimulant decât relaxant. La fel de importantă este şi temperatura camerei, care nu ar trebui să fie nici prea ridicată, dar nici prea scăzută. 

Apoi, este important să evităm consumul de cafea şi băuturi care conţin cafeină (ceai, băuturi energizante, răcoritoare) cu cinci ore înainte de a merge la culcare, deoarece acestea rămân în organism şi îşi menţin efectele timp de 10 ore de la consum.  

De asemenea, nu lua o cină bogată în proteine pentru că astfel de alimente necesită un timp îndelungat de digerare. Optează, în schimb, pentru o gustare bogată în carbohidraţi sănătoşi, cum ar fi o salată de legume sau fructe, o porţie de orez brun sau de mâncare de linte.

Iar dacă după masă vei simţi nevoia să îţi aprinzi o ţigară, mai bine ai renunţa. Fumătorii asociază frecvent fumatul cu relaxarea însă, de fapt, nicotina este o substanţă cu efect stimulant, care te va trezi de mai multe ori pe parcursul nopţii. 

Nici efortul fizic intens nu este recomandat înainte cu trei ore de a te băga în pat, pentru că suprastimulează metabolismul şi creşte ritmul cardiac, provocând o stare de agitaţie şi întreruperi frecvente ale somnului. 

Totodată, alcoolul  consumat târziu în noapte ar putea perturba somnul în faza REM (Rapid Eye Movement) - fază a somnului asociată visatului -  astfel că a doua zi de dimineaţă te-ai putea trezi mai obosit decât te-ai culcat.

Insomnia ar putea fi şi o consecinţă a administrării anumitor medicamente, cum ar fi cele pentru tratamentul tensiunii arteriale, a glandei tiroide, contraceptivele orale, medicamentele pentru slăbit,contra răcelii şi tusei.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite