Mituri despre somn: care sunt cele mai frecvente greşeli când vine vorba de odihnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mituri despre somn - chiar dacă este una dintre activităţile indispensabile omului, uneori, dormitul poate fi efectuat într-un mod necorespunzător FOTO Shutterstock
Mituri despre somn - chiar dacă este una dintre activităţile indispensabile omului, uneori, dormitul poate fi efectuat într-un mod necorespunzător FOTO Shutterstock

Somnul se situează pe lista activităţilor esenţiale supravieţuirii, alături de mâncat şi de respiraţie. Şi, chiar dacă nu e nevoie de nicio pregătire pentru a învăţa cum să facem asta, există riscul ca, şi atunci când dormim, să nu o facem corect, aici intervenind şi anumite mituri despre somn.

Fie că adormim cu televizorul pornit, cu animalul de companie în pat, ori mâncăm cu puţin timp înainte de ora de culcare, multe dintre obiceiurile pe care le considerăm normale în timpul sau înainte de somn sunt, de fapt, greşite.

„Huffington Post“ a stat de vorbă cu experţi pentru a identifica şi pentru a dezminţi cele mai întâlnite mituri despre somn.

1. Cu toţii avem nevoie de cel puţin opt ore de somn pe noapte

Nu toţi oamenii au aceleaşi nevoi. Ceea ce funcţionează pentru tine s-ar putea să nu funcţioneze pentru altcineva. „Nevoia de somn a unei persoane este predeterminată genetic. Unii oameni au nevoie de mai mult somn, alţii de mai puţin“, explică Michael Decker, profesor la Universitatea de Stat din Georgia şi purtătorul de cuvânt al Academiei Americane de Medicină a Somnului (AASM).

Aşadar, cum afli cât de mult trebuie să dormi? Un semn care indică o lipsă a somnului este dacă adormi de cum pui capul pe pernă, afirmă Robert Oexman, directorul Institutului „Sleep to Live“ „Este ceva obişnuit ca pacienţii să-mi spună că adorm de înadată ce pun capul pe pernă. Acesta este un semn care arată că nu dorm suficient de mult“, spune el. Dacă ai avut parte de sufiecte ore de odihnă, ar fi nevoie cam de 15 minute pentru a putea intra în starea de adormire.

Pe de altă parte, oamenii care spun că se mulţumesc doar cu şase ore sau mai puţin de somn se supun inconştient unor probleme în viitor. Cercetările au arătat că a dormi în mod constat şase ore sau mai puţin pe noapte poate creşte riscul de accidente vascular-cerebrale şi de diabet, poate provoca daune oaselor şi inimii, pe lângă multe alte efecte secundare.

2. Mai mult somn este bun întotdeauna

La fel ca oamenii care dorm regulat şase ore pe noapte, oamenii care dorm în mod constant aproximativ zece ore pe noapte se confruntă, la rândul lor, cu o serie de probleme de sănătate, spune Michael Grandner, doctor în filosofie şi membru al programului de comportament al somnului din cadrul Universităţii din Pennsylvania.

3. Poţi recupera din orele pierdute de somn în timpul week-end-ului

Dacă de-a lungul săptămânii, din cauza lipsei de somn, te simţi morocănos şi ursuz, atunci câteva ore suplimentare de somn în timpul week-end-ului vor duce la dispariţia efectului, spune Grandner. „Dar există consecinţe chiar şi din cauza unei singure nopţi nedormite“, spune Robert Oexman.

Plus că, dacă dormi până târziu sâmbăta şi duminica, luni de dimineaţă îţi va fi din nou greu să te trezeşti mai devreme.

4. Dacă nu poţi dormi, măcar stai în pat

Cel mai grav lucru pe care poţi să-l faci este să stai în pat şi să te uiţi la ceas în speranţa că vei adormi. „A sta în pat şi a medita despre cum nu poţi dormi poate spori anxietatea şi sarcina de a dormi devine din ce în ce mai grea“, spune Decker. În schimb, ai putea să te dai jos din pat şi să faci altceva pentru o perioadă, pentru a te obosi. Schimbarea locului te poate ajuta să eviţi asocierea cu mediul stresant al dormitorului. O jumătate de oră mai târziu ar trebui să revii în pat pentru un somn odihnitor, completează Grandner.

5. Privitul la televizor înainte de culcare este o bună metodă de relaxare

Atunci când te relaxezi, respiraţia şi ritmul cardiac încetinesc, muşchii se detensionează şi gândurile devin mai calme. Dar, atunci când te uiţi la televizor, niciunul dintre aceste lucruri nu are loc. „Există o diferenţă între relaxare şi distracţie. Televizorul nu te ajută să dormi, el îţi vinde lucruri“, spune Michael Grandner in legatura cu aceste mituri despre somn.

În plus, lumina albastră emisă de televizor menţine creierul într-o stare de alertă. Experţii sunt de acord că toate dispozitivele electronice ar trebui să fie oprite cu cel puţin o oră înainte de culcare. A citi o carte poate ajuta la relaxare, dar una reală, nu electronică, pentru că efectul luminii albastre se face simţit şi în cazul lor.

6. Alcoolul te va ajuta dormi

Alcoolul te poate ajuta să aţipeşti, dar poate afecta serios calitatea somnului. În timp ce corpul procesează alcoolul, acesta poate să acţioneze ca un stimulent, ducând la un somn mai puţin adânc şi odihnitor decât de obicei. De asemenea, consumatorii de alcool se pot trezi în mijlocul nopţii şi pot avea probleme încercând să adoarmă la loc. „Alcoolul este foarte perturbator pentru continuitatea somnului şi poate duce la un somn fragmentat şi de calitate slabă“, spune Decker.

7. O cafea consumată după-amiază nu poate afecta somnul

Efectele cafeinei se resimt la multe ore de la consumul cafelei, astfel că aproximativ jumătate din cantitatea ingerată se găseşte în corp chiar şi după 12 ore. Chiar şi cafeaua de la prânz poate cauza probleme serioase pentru persoanele sensibile la cofeină. De aceea, astfel de delicii de după-amiază trebuie evitate.

8. Dormitorul ar trebui fie cald şi confortabil

Chiar dacă resimţi nevoia să te acoperi cu multe pături, un mediu mai rece este propice unui somn bun. Deoarece există anumite schimbări de temperatură internă a corpului atunci când ne pregătim de culcare, tot ceea ce creşte temperatura internă poate face somnul un proces dificil. În cele mai multe cazuri, atunci când capul este expus unui aer mai rece, se anulează efectul insuportabil al căldurii oferite de prea multe pături, crede Oexman.

9. Somnul de la amiază poate afecta odihna pe timp de noapte

Dacă este cronometrat corect, atunci un pui de somn nu poate crea probleme. Există unele cercetări care arată că oamenii şi-au îmbunătăţit memoria, vigilenţa şi performanţa după o siestă care nu ar trebui să depăşească mai mult de 30 de minute.

10. Efortul înainte de culcare te poate ţine treaz

Nu neaparat. Acest mit s-a format în urma studierii unor oameni care fac exerciţii intense cu puţin timp înainte de ora de culcare, spune Grandner. Tot ce trebuie să faci este să te asiguri că după ce îţi termini exerciţiile aloci suficient de mult timp pentru a te linişti înainte de culcare completeză el.

Pentru a nu creşte temperatura internă a corpului chiar înainte de culcare este recomandat ca exerciţiile să aibă loc cu trei – patru ore înainte de perioada de odihnă.

11. Nu este nicio problemă dacă împarţi patul cu animalul de companie

Prietenii tăi cu blană nu sunt mereu cei mai buni parteneri. „Unii oameni simt că animalul de companie îi ajută să doarmă mai bine dacă se află în aceeaşi cameră, dar dacă acesta sforăie sau se plimbă de colo-colo pe pat, aşa cum fac pisicile, acest lucru poate fi foarte deranjant pentru somn“, spune Decker.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite