Media orelor de somn din lume. Cetăţenii cărei ţări de pe Glob dorm cel mai mult?

Media orelor de somn din lume. Cetăţenii cărei ţări de pe Glob dorm cel mai mult?

Chinezii dorm cel mai mult din lume, cu o medie de peste nouă ore de somn pe noapte FOTO Reuters

Numărul mic de ore pe care oamenii le dorm pe noapte este o problemă de interes global care are consecinţe grave asupra organismului individului, dar şi asupra societăţii, per ansamblu, se arată într-un studiu citat de „Huffington Post”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Odihna insuficientă aproape că a devenit o stare normală de fapt într-o societate care se concentrează tot mai mult pe muncă la foc continuu şi pe ore state peste program, la serviciu. 
 
De exemplu, englezii dorm foarte puţin. 65% dorm doar o medie de 6 ore şi 27 de minute pe noapte, conform unui sondaj realizat de compania hotelieră „Travelodge“. Asta înseamnă cu 30 de minute mai puţin decât pragul minim al recomandării care spune că un adult trebuie să doarmă între şapte şi nouă ore pe noapte, notează „Huffington Post“.
 
Oamenii care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte se supun unor riscuri de sănătate destul de grave, care variază de la probleme de memorie sau de inimă, până la risc de cancer şi de diabet şi chiar moarte.
 
Însă, în această societate axată pe muncă şi iar muncă (eventual şi o mică petrecere), cum să reuşim să strecurăm şi suficient somn în programul deja foarte încărcat? În 2009, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a adunat date din cele 30 de naţiuni membre pentru a analiza cum se foloseşte timpul liber, inclusiv cât de multe ore dorm indivizii.
 
Cine doarme cel mai mult?
 
Foto
Potrivit analizei OCDE, China este ţara care doarme cel mai mult, cu peste nouă ore de somn înregistrate ca medie pe cetăţean (542 de minute). Somnul este încurajat în China, motiv pentru care se poate dormi oricând şi oriunde. 
 
Imediat după China urmează Franţa, o altă „ţară foarte odihnită” în care cetăţenii dorm, în medie, aproape nouă ore pe noapte (530 de minute). Nici Spania nu stă prea rău, asta poate şi datorită siestelor regulate de după masă.
 
Pe de altă parte, Japonia este cea mai activă ţară, cu cele mai puţine ore de somn înregistrate: doar şapte ore şi 14 minute de somn în fiecare noapte (434 de minute). Din anii '70 încoace, media de somn a japonezilor este în continuă scădere, iar, în ultima vreme, utilizarea internetului, din ce în ce mai mare, contribuie semnificativ la această tendinţă de diminuare.
 
În ciuda faptului că americanii sunt consideraţi foarte activi şi surmenaţi, ultimele statistici sugerează, însă, că cetăţenii Statelor Unite dorm, în medie, aproape opt ore şi jumătate pe noapte (507 minute), conchide „Huffington Post“.
 
 
Somnul mediu pe noapte calculat în minute
 

 

Potrivit analizei OCDE, China este ţara care doarme cel mai mult, cu peste nouă ore de somn înregistrate ca medie pe cetăţean (542 de minute). Somnul este încurajat în China, motiv pentru care se poate dormi oricând şi oriunde. Paznicii din Huamu Lu dorm frecvent în timpul orelor de program FOTO CNN

Imagini din aceeasi galerie
  • Potrivit analizei OCDE, China este ţara care doarme cel mai mult, cu peste nouă ore de somn înregistrate ca medie pe cetăţean (542 de minute). Somnul este încurajat în China, motiv pentru care se poate dormi oricând şi oriunde. Paznicii din Huamu Lu dorm frecvent în timpul orelor de program FOTO CNN
  • Oameni obosiți în China FOTO Reuters
  • Angajat în timpul muncii, China FOTO Reuters
  • Într-o piață din districtul Hongkou, Shanghai, acest vânzător se bazează că-l vor trezi clienții dacă vor să cumpere ceva FOTO CNN.
  • Copil chinez dormind într-un loc aglomerat FOTO Reuters
  • După-amiaza târziu, acest motociclist a oprit pe strada principală din Shanghai, Shimen Yi Lu, pentru o scurtă repriză de somn FOTO CNN
  •  În Shanghai, rezidenții vechi dorm deseori afară în timpul verii FOTO CNN 
  • Cum se doarme în Parlament în China FOTO Reuters
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările