Mai puţine ore de somn, mai multe riscuri de moarte prematură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu cât dormi mai puţin, cu atât ţi se reduce speranţa de viaţă FOTO Arhivă
Cu cât dormi mai puţin, cu atât ţi se reduce speranţa de viaţă FOTO Arhivă

Persoanele care dorm mai puţin de 6 ore pe noapte au cu 12% mai multe riscuri să moară prematur, comparativ cu cei care reuşesc să adune cel puţin 7 ore de somn nocturn, avertizează Sleep Council din Marea Britanie. Specialiştii mai atrag atenţia că peste 30% din populaţie doarme insuficient şi se află în această situaţie de risc.

Lipsa cronică de somn creşte riscul de hipertensiune arterială şi deci de boli cardiovasculare, tulburări metabolice (obezitate, diabet) şi procese inflamatorii. Explicaţia? În timpul somnului, organismul secretă un hormon, numit leptină, responsabil cu apariţia senzaţiei de saţietate şi cu activarea metabolismului glucozei şi grăsimilor. Invers, în stare de veghe, organismul secretă grelină, care stimulează apetitul. Reducerea timpului de somn antrenează un deficit al leptinei şi creşterea grelinei. De aici apare creşterea poftei de mâncare şi mai ales apetitul pentru alimente grase şi dulciuri. Iată cum persoanele care nu dorm suficient sunt predispuse la apariţia diabetului zaharat şi toată suita de complicaţii.

Persoanele de 40-60 de ani dorm cel mai puţin

Guvernul britanic au lansat o nouă campanie pentru a încuraja populaţia să doarmă mai mult de 6 ore pe noapte, informează Daily Mail. Numeroase studii arată că somnul insuficient este asociat cu grave probleme de sănătate, cum ar fi diabetul şi bolile cardiovasculare, care cauzează majoritatea deceselor premature. În acest context, autorităţile sanitare britanice îndeamnă adulţii cu vârste între 40 şi 60 de ani să acorde importanţa cuvenită somnului. Aceasta este categoria de vârstă cea mai afectată de lipsa somnului, pentru că sunt persoane active, foarte ocupate şi cu îndatoriri de familie, susţine profesorul Derk-Jan Dijk de la Surrey University. Alături de renunţarea la fumat şi alimentaţia sănătoasă – cunoscutele măsuri privind stilul de viaţă, persoanele peste 40 de ani trebuie să se asigure că dorm suficient, spun experţii britanici.

Adrian Williams , profesor de somnologie la Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust, a declarat pentru Sunday Times că acordarea atenţiei cuvenite tulburărilor de somn va ajuta populaţia din toate punctele de vedere. El a spus: „În general, oamenii nu dorm suficient şi cu cât dormim mai puţin, cu atât ne reducem speranţa de viaţă”.

10 reguli de igienă a somnului pentru adulţi

„Cine doarme bine îmbătrâneşte sănătos” – este sloganul emis de Asociaţia Internaţională de Medicină prin Somn. De aceeşi părere este şi prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii de Pneumologie din România, care a înfiinţat în ţara noastră specializarea Somnologie, care a semnalat în repetate rânduri importanţa somnului odihnitor pentru o viaţă sănătoasă. Specialistul a întocmit o listă cu 10 reguli de igienă a somnului pentru adulţi:

  • Stabiliţi-vă o oră de culcare şi una de trezire.
  • Dacă vă place să vă faceţi siesta, nu depăşiti 45 de minute de somn în cursul zilei.
  • Evitaţi consumul în exces de alcool cu 4 ore înainte de ora de culcare şi nu fumaţi.
  • Evitaţi cafeina (cafea, ceai, sucuri, ciocolată) cu 6 ore înainte de ora de culcare.
  • Nu consumaţi alimente greu de digerat, condimentate sau foarte dulci cu 4 ore înainte de ora de culcare. Puteţi lua o gustare uşoară.
  • Faceţi sport în mod regulat, însă nu imediat înainte de ora de somn.
  • Dormiţi într-un pat confortabil.
  • Stabiliţi-vă temperatura confortabilă pentru somn şi aerisiţi camera.
  • Eliminaţi orice zgomote deranjante şi reduceţi lumina.
  • Folosiţi patul pentru somn şi relaţii intime. Nu utilizaţi patul drept birou, cameră de lucru sau cameră de recreere.
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite