Lucruri despre care habar n-ai că îţi pot strica somnul

Lucruri despre
care habar n-ai că îţi pot strica somnul

Insomnia afectează întregul organism

Orice noapte de nesomn se vede pe faţa noastră. Lipsa cronică a odihnei vine la pachet cu obezitatea, nervozitatea şi cu lipsa de performanţă la locul de muncă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Stilul de viaţă este cel care, de cele mai multe ori, poartă vina pentru faptul că nu dormim suficient sau nu dormim bine. Putem schimba situaţia prin conştientizarea şi schimbarea unor obiceiuri care au şanse mari să ne strice somnul.

Astfel, cafeaua băută după ora 15.00 este o sursă de cafeină care ne poate ţine treji. Cafeina se regăseşte în multe alimente, de la ciocolată şi până la băuturile energizante.  La fel, aţipeala de după-amiază dacă intervine după ora 15.00 interferează cu somnul de noapte. E perfect dacă putem să ne odihnim puţin după-amiaza, dar nu mai mult de 30 de minute şi nu după ora mai sus amintită.

Deci, fără cafeină şi fără somn după ora 15.00, dar şi fără alcool înainte de culcare. Poate că într-o primă fază ne face somnoroşi şi tindem să adormim, dar, în realitate, amână şi limitează somnul profund, pentru că ne trezim câteva ore mai târziu. Iar somnul profund este foarte important pentru odihnă, memorie şi alte lucruri pe care le face creierul atunci când dormim.

Lumina albastră provenită de la telefoane şi computere ar trebui scoasă din dormitor cu 2-3 ore înainte de culcare. Navigarea pe internet la ore târzii, ca şi privitul la TV alungă somnul.

Scăderea temperaturii în cameră este esenţială pentru un somn bun. Dacă temperatura e peste 18 grade Celsius, riscăm să ne trezim des, şi dacă mai este şi umezeală multă, avem toate şansele să dormim prost.

Mâncatul înainte de culcare este şi el contraindicat. Un „ciugulit“ se admite, dar nu şi o gustare consistentă pentru că stimulează metabolismul şi creierul şi ne dă indigestie şi coşmaruri. Alimentaţia la ore înaintate nu afectează în acelaşi fel pe toată lumea însă. Cel mai bine este să ţinem un jurnal şi să vedem ce se întâmplă după ce mâncăm târziu şi dacă ne deranjează ceva.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: