Fumatul nu te ajută să adormi, dimpotrivă, strică somnul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fumatul înainte de culcare accelerează metabolismul şi nu te lasă să adormi FOTO Shutterstock
Fumatul înainte de culcare accelerează metabolismul şi nu te lasă să adormi FOTO Shutterstock

Nu sunt puţini fumătorii care nu pot merge la culcare decât după ce au savurat o ultimă ţigară pe ziua în curs, fiindcă aşa se pregătesc pentru somn. De altfel, mulţi consideră chiar că fumatul îi ajută să adoarmă în cazul în care suferă de insomnie. Specialiştii infirmă toate aceste teorii.

În încercarea de a afla în ce mod afectează fumatul calitatea somnului, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Florida au constatat că substanţele din ţigări ne împiedică să intrăm în starea de relaxare necesară pentru un somn odihnitor.

12% din fumători adorm cu dificultate seara, 10% se plâng că se trezesc prea devreme şi că nu se pot odihni suficient, iar 11% din ei se trezesc de mai multe ori pe parcursul nopţii fără o nevoie anume (cum ar fi nevoia de a merge la toaletă sau setea). Acestea sunt rezultatele studiului recent realizat de specialiştii americani pe un eşantion reprezentativ.

Aşadar, fumătorii se expun şi mai multor riscuri decât se credea. O dată pentru că numeroasele substanţe chimice din ţigări afectează serios sănătatea pe mai multe planuri, şi apoi pentru că fumatul reduce calitatea somnului, iar somnul insuficient sau neodihnitor se asociază, la rândul lui, cu o varietate de probleme: de la depresie, la diabet şi boli cardiovasculare.

Fumatul este contraindicat înainte de culcare mai ales persoanelor care suferă de insomnie. „Unii insomniaci se duc să fumeze. Nu este bine, pentru că nicotina accelerează metabolismul bazal şi practic te trezeşte“, explică medicul pneumolog Oana Deleanu,  preşedintele Secţiunii de Somnologie din cadrul Societăţii Române de Pneumologie.

Citeşte şi:

VIDEO Adevărul Live: Ai aţipit vreodată la volan? Tulburările de somn pot fi de vină, spun specialiştii

Mulţi dintre noi suferă de unele tulburări de somn extrem de periculoase fără măcar să ştie, atrag atenţia medicii. Află care sunt acestea şi ce înseamnă explorarea psihologică a viselor de la somnologul Oana Deleanu şi de la psihologul Paul Moroşanu, la Adevărul Live.

Un alt motiv pentru care nu poţi să dormi: mirosurile neplăcute

Oamenii se simt mai relaxaţi şi dorm mai bine atunci când sunt înconjuraţi de un miros plăcut, susţine un nou studiu.

Visele: pline de înţelesuri sau doar un reflex al creierului?

Această întrebare i-a fascinat dintotdeauna pe oamenii de ştiinţă: de unde vine impulsul de a visa? Răspunsul la această întrebare este unul foarte serios, în joc fiind înţelegerea imaginilor mentale amuzante, sexuale, înspăimântătoare sau pur şi simplu bizare pe care le punem în scenă în fiecare noapte.

Cel mai eficient exerciţiu pentru a adormi mai repede

Somnul este foarte important pentru oameni, dar ce te faci atunci când te pui în pat, stingi lumina, dar somnul stă departe de tine? Nu contează cât eşti de obosit, uneori somnul nu vrea să vină. Număratul oilor este o soluţie, însă specialiştii în psihologie ne oferă o soluţie pentru a adormi mai uşor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite