Femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbaţii

Femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbaţii

O soluţie oferită de specialişti este ca femeile să tragă un pui de somn la prânz, atunci când este posibil FOTO: Shutterstock

Motivul pentru care multe femei sunt morocănoase dimineaţa este că ele au, de fapt, nevoie de mai mult somn decât bărbaţii şi, în cele mai multe cazuri, nu au parte de numărul necesar de ore de odihnă, au descoperit oamenii de ştiinţă americani.

Ştiri pe aceeaşi temă


Ca să se simtă odihnite, femeile ar trebui să doarmă cu aproximativ 20 de minute mai mult decât bărbaţii. Aşa se explică de ce multe dintre ele se trezesc morocănoase atunci când trebuie să meargă devreme la serviciu, iar în weekend se răsfaţă dormind până târziu. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Duke, din Durham, North Carolina.

De altfel, în cazul femeilor, lipsa somnului suficient şi odihnitor se manifestă mai agresiv asupra organismului decât în cazul bărbaţilor. Mai exact, dacă sunt nevoite să doarmă prea puţin, femeile au un risc sporit de afecţiuni cardiace, de depresie şi de alte tulburări de ordin psihic. În plus, sângele lor se coagulează mai uşor, ceea ce poate duce la blocarea vaselor de sânge cu cheaguri şi, ulterior, la infarct sau la accident vascular cerebral. Şi nivelul inflamaţiilor din organismul femeilor nedormite este mai mare, ceea ce oferă un indiciu asupra riscului mărit de afecţiuni inflamatorii şi chiar de cancer, avertizează specialiştii, pe baza unor cercetări anterioare.

Nivelul crescut al substanţelor responsabile cu inflamaţia în corp ar putea explica şi de ce femeile se confruntă mai des şi mai puternic cu dureri de cap sau de alt tip atunci când se trezesc.

Un pui de somn în timpul zilei

Una dintre soluţiile oferite de specialiştii americani care au realizat studiul este de a găsi timp, pe durata zilei, pentru un pui de somn. Nu mai puţin de 25 de minute şi nu mai mult de 90 de minute, însă, pentru că, în caz contrar, ne vom simţi mai rău decât înainte de a aţipi.

Creierul femeilor este multitasking

Potrivit profesorului Jim Horne, directorul Centrului de Cercetare a Somului din cadrul Universităţii Loughborough din Anglia, creierul femeilor este multitasking, ceea ce face ca ele să aibă nevoie să doarmă mai mult.

„Una dintre funcţiile esenţiale ale somnului este să permită creierului să se «repare» şi să se recupereze după stresul de peste zi. În intervalurile de somn profund, cortexul cerebral – zona creierului responsabilă cu gândirea, cu memoria şi limbajul, printre altele – se «decuplează» şi intră în faza de recuperare. Cu cât foloseşti o porţiune mai mare din creier pe parcursul zilei, cu atât recuperarea pe parcursul nopţii durează mai mult. Femeile sunt multitasking, au tendinţa să facă mai multe lucruri în acelaşi timp şi, deci, să folosesc o parte mai mare din creier decât bărbaţii“, explică specialistul.

Aceasta nu înseamnă însă că bărbaţii sunt excluşi total din această regulă. Profesorul Horne spune că şi bărbaţii care au un job complex, care implică luarea de decizii importante şi multă concentrare o mare parte din zi au nevoie de un somn mai îndelungat pentru a se recupera.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările