Femeile care se culcă târziu se mărită mai greu

Femeile care se culcă târziu se mărită mai greu

Femeile care se culcă târziu fac mult sex, dar se implică în relaţii stabile mai greu FOTO dailymail.co.uk

Femeile care se culcă mai târziu sunt mai înclinate să aibă relaţii sexuale pasagere şi au şanse mai mici de a se mărita, spre deosebire de cele care îşi încep ziua devreme, potrivit unui nou studiu.

Femeile care nu dorm noapte tind să aibă acelaşi comportament riscant ca reprezentanţii sexului tare, iar „păsările de noapte“ de ambele sexe nu se prea implică în relaţii pe termen lung, spune un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Chicago, SUA.
 
Oamenii de ştiinţă susţin că bărbaţii au un nivel mai ridicat de cortizol şi de testosteron decât femeile, însă femeile care nu au somn noaptea au un nivel de cortizol similar cu cel al bărbaţilor. Nivelul ridicat de cortizol e asociat, de obicei, cu multă energie, excitabilitate, stres şi chiar cu funcţionarea cognitivă. Unele studii au demonstrat că oamenii de succes ar avea niveluri mai mari de cortizol decât oamenii obişnuiţi, notează „Time“.
 
Aceste niveluri crescute de cortizol ar putea explica de ce „păsările de noapte“ au o înclinaţie spre riscuri. Cu alte cuvinte, femeile care stau treze târziu în noapte tind să facă mai mult sex, iar cele care se culcă devreme şi se trezesc devreme vor avea relaţii stabile.
 
Aparent, tendinţa de a sta treaz târziu poate fi o trăsătură evolutivă care îi conferea omului din peşteri posibilitatea de a se excita după ce copiii se duceau la culcare. „Din punct de vedere evoluţionist, s-a sugerat că trăsătura celor care se culcă târziu ar fi evoluat pentru a facilita împerecherea pe termen scurt, adică interacţiunea sexuală care are loc în afara legăturilor romantice stabile, monogame“, este de părere Dario Maestripieri, cercetătorul-şef în cadrul studiului.
 
Să fii mai activ în orele târzii creşte posibilitatea de a te angaja în activităţi sociale, mai ales atunci când adulţii sunt mai puţin împovăraţi de problemele de la serviciu sau de strigătele copiilor“, adaugă Maestripieri.
 
În cadrul aceluiaşi studiu, nu doar femeile au fost luate la rost. Se pare că şi bărbaţii care se culcă târziu au parte de mai mult sex decât de cei care se culcă devreme şi se trezesc devreme. Dar cum somnul insuficient poate cauza leziuni ale creierului, poate că ar trebui să alegem mai inteligent între parteneri de sex şi celulele cerebrale, conchide „Time“.
 

Citeşte şi:
 
 
Riscul de accident vascular cerebral la persoanele tinere, cu vârste între 18 şi 34 de ani, este din ce în ce mai mare, potrivit statisticilor ultimilor ani. Insomnia este unul dintre principalii factori de risc.
 
 
Trăim într-o lume în continuă mişcare, cu un singur combustibil de bază: cafeina. Muncim prea mult, suntem stresaţi, nu dormim suficient. O noapte de somn insuficient poate că nu ne va pune în pericol sănătatea, însă tulburările de somn pe termen lung pot avea efecte devastatoare, chiar fatale, asupra sănătăţii.
 
 
Ce-ar fi dacă am putea preveni bolile de care ne temem cel mai mult doar mergând la culcare la o oră rezonabilă şi dormind şapte ore pe noapte? Acest lucru chiar este posibil, spun specialiştii.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: