Dr. Ioan Bulescu, specialist în somnologie: „Somnul este legat strâns de sănătatea psihică şi emoţională”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
ioan bulescu

Deşi e o activitate aparent pasivă, somnul e incredibil de important pentru sănătatea ta,deoarece permite corpului şi creierului să se regenereze şi să fie în formă pentru o nouă zi.Odihna adecvată poate ajuta, de asemenea, la prevenirea obezităţii, a bolilor cardiovasculare şifavorizează vindecarea.

Însă, în ziua de azi, oamenii dorm mai puţin decât în trecut, iar calitatea somnului a scăzut, de asemenea. Am discutat cu dr. Ioan Bulescu, medic Specialist ORL cu competenţe în somnologie, despre importanţa odihnei de calitate şi despre factorii care ne sabotează somnul.

TG: Ce efecte are privarea de somn, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung?

IB: Lipsa somnului poate aduce multe probleme atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung. Se cunoaşte faptul că lipsa somnului este urmată de o scădere a vitezei de reacţie, o scădere a puterii de concentrare, uneori chiar şi de momente de pierdere a controlului (unii pacienţi aţipesc sau chiar adorm în timpul unor activităţi, sau chiar în timp ce conduc). Pe termen mediu şi lung, lipsa somnului sau lipsa somnului de calitate ar putea determina modificări şi complicaţii la nivelul sistemului cardiovascular, metabolic, sau ar putea chiar predispune la boli neurologice degenerative.

TG: Care pot fi motivele pentru care cineva se poate trezi obosit după 8 ore de somn?

IB: Un adult are nevoie de 7 – 8 ore de somn în medie, pentru a avea o viaţă sănătoasă, însă aceste ore de somn trebuie să fie de calitate, astfel încât creierul şi întregul organism să poată să îşi regleze funcţiile. Dacă cineva doarme 7 – 8 ore în cursul nopţii şi se trezeşte obosit, înseamnă că există cel puţin o problemă de somn. Cel mai frecvent poate fi vorba de sindromul de apnee în somn.

TG: Ce rol joacă somnul în sănătatea noastră cognitivă şi mentală?

IB: Majoritatea oamenilor ştiu că un somn de calitate, sau mai degrabă lipsa acestuia, poate avea efecte asupra stării de spirit şi implicit a sănătăţii mintale. Somnul este legat strâns de sănătatea psihică şi emoţională, iar lipsa somnului sau a somnului de calitate ar putea determina sau agrava depresia, anxietatea sau tulburările bipolare.

TG: Ce cauze pot avea insomniile?

IB: Insomnia este caracterizată printr-un somn neodihnitor care apare din cauza dificultăţii de a adormi sau dificultăţii de a menţine somnul (treziri repetate). Ca şi cauze de apariţie, insomnia poate fi secundară unor probleme medicale (sindrom de apnee în somn, boli reumatismale, depresie, sindrom anxios), poate fi datorată abuzului de substanţe sau medicamente, sau poate fi primară, la rândul ei de mai multe feluri.

Citeşte continuarea aici

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite