De câte ori pe noapte e normal să mergi la baie? Motive pentru care suferi de nicturie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trezirile frecvente pe timp de noapte pot avea multe cauze
Trezirile frecvente pe timp de noapte pot avea multe cauze

Mai mult de 2 micţiuni pe noapte pot indica existenţa unei infecţii sau efectele secundare ale unor tratamente medicamentos.

În fiecare zi, organismul elimină între 1.200 şi 1.500 de mililitri de urină, capacitatea vezicii fiind de circa 400 de mililitri. Aceasta înseamnă că, pe parcursul unei zile, un om normal ar trebui să meargă la toaletă de 4-7 ori, în funcţie şi de cantitatea de lichide pe care o bea.

Dacă pe parcursul nopţii suntem siliţi să mergem la toaletă mai mult de o dată la 6-8 ore de somn este foarte posibil să suferim de nicturie, sindrom mai frecvent la persoanele în vârstă, dar nu neapărat. Fie corpul secretă prea multă urină, fie vezica nu poate reţine sufient, fie amândouă la un loc, potrivit newhealthadviser. Cauzele sunt multiple, unele au nevoie de ajutorul medicului, în timp ce alatele, nu.

Mai puţine lichide înainte de culcare

Astfel, o hidratare suplimentară prea mare sau prea aproape de momentul culcării poate fi una dintre cauzele asupra căreia putem interveni. Recomandarea este să bem mai puţine lichide – fie apă, fie alcool, fie cafea -  cu câteva ore înainte de a ne băga în pat şi de a merge înainte la toaletă.

Infecţiile tractului urinar pot fi alte cauze pentru care ne ridicăm noaptea din pat pentru a merge la baie. De regulă, simţim dureri în timpul micţiunii, însoţite de crampe stomacale şi febră. Astfel de afecţiuni trebuie diagnoticate de medic şi urmat tratamentul prescris.

Vârsta face diferenţa?

Cu cât avansăm mai mult în vârstă, cu atât nevoia de a folosi mai des toaleta este mai mare. Aceasta pentru că la vârsta senectuţii corpul secretă mai puţini hormoni care să „spună“ să lucreze mai puţin în timpul nopţii, plus că musculatura vezicii slăbeşte.

Sexul joacă şi el un rol alături de vârstă în sensul că la bărbaţi prostata se măreşte împiedicând evacuarea corespunzătoare a vezicii urinare, în timp ce la femeile aflate la menopauză, din pricina scăderii nivelului de estrogen au loc modificări şi ale tractului urinar care duc la nevoia de a urina mai des. În plus, femeile care au născut copii au o musculatură mai flască la nivelul pelvisului.

Anumite medicamente scot fluidele din corp

Prin urmare, apare nevoia de urinare mai frecventă. Problema ar trebui discutată cu medicul curant şi întrebat dacă nu cumva pastilele pot fi luate mai devreme în zi.

În unele cazuri, nu urgenţa de a merge la toaletă este aceea care ne dă jos din pat, dar odată ce ne-am trezit trebuie să mergem la baie. De vină poate fi sindromul piciorului neliniştit, bufeurile, durerile cornice sau depresia. Un alt motiv poate fi sindromul de apnee în somn.  

Dacă în ciuda eforturile pe care le faceţi de a controla problema nu reuşiţi, indicat ar fi să mergeţi la un control medical pentru că la mijloc poate fi o afecţiune medical gravă precum o tumoră la nivelul vezicii urinare, la nivelul prostatei sau a rinichilor.  

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite