De ce femeile ar trebui să doarmă mai mult şi mai bine decât bărbaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile, mai ales cele cu afecţiuni ale inimii, riscă mai mult dacă nu dorm suficient sau dacă au probleme cu somnul decât bărbaţii, arată un studiu recent.


Somnul neodihnitor are asupra sănătăţii femeilor efecte mai grave decât se credea până acum, au dovedit oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea California, din San Francisco. „Nivelurile inflamaţiei din corp, un factor extrem de riscant pentru starea de sănătate, cresc considerabil în cazul femeilor care nu dorm destul sau care dorm prost din diferite motive“, explică profesorul de psihiatrie Aric Prather, coordonatorul cercetării americane.

Studiul a inclus 700 de persoane cu afecţiuni coronariene (boli cardiovasculare), dar a căror situaţie era stabilă, cu vârsta medie de 66 de ani pentru bărbaţi şi de 64 de ani pentru femei. Specialiştii au analizat evoluţia stării de sănătate şi nivelul inflamaţiilor din corp în raport cu durata şi calitatea somnului. Cercetarea a durat, în total, cinci ani.

La finalul studiului, oamenii de ştiinţă au observat că numai în cazul femeilor, calitatea scăzută a somnului este asociată cu un nivel ridicat al biomarkerilor de inflamaţie. De vină ar putea fi faptul că majoritatea femeilor incluse în studiu erau la postmenopauză, ceea ce înseamnă un nivel scăzut al estrogenului, hormonul care le protejează, în general, pe femei de inflamaţie şi de bolile cardiovasculare.

În acelaşi timp, cercetătorii au constatat că, într-adevăr, mai multe femei decât bărbaţi se plâng de probleme de somn, cum sunt trezirile repetate în timpul nopţii (81% din femei, faţă de 78% din bărbaţi), trezitul prea devreme dimineaţa (50% din femei, faţă de numai 41% din bărbaţi) şi dificultăţile să adoarmă seara (33% din femei, comparativ cu 31% din bărbaţi).

Risc de accident vascular cerebral

De altfel, acesta nu este primul studiu care asociază calitatea scăzută a somnului cu nivelul inflamaţiei din corp. O cercetare realizată în 2010 şi prezentată la conferinţa anuală a Asociaţiei Americane a Inimii a demonstrat că organismul persoanelor care dorm prea puţin sau prost produc mai mulţi hormoni ce stimulează inflamaţiile în corp faţă de persoanele care dorm bine. Iar principala consecinţă a acestei conexiuni este un risc crescut de boli cardiovasculare şi de accident vascular cerebral. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite