VIDEO Dacă nu dormi suficient, vei lua decizii proaste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Accidentul nuclear de la Cernobîl, dezastrul ecologic produs de barja petrolieră Exxon Valdez (1989), precum şi lansarea ratată în spaţiu a rachetei Challenger (1986), toate sunt rezultatele unor decizii pripite luate în urma unor nopţi de nesomn, arată Bloomberg.

„Nu suntem construiţi să lucrăm şi să dăm rezultate bune noaptea. Atunci suntem cei mai nepricepuţi negociatori“, atrage atenţia Chris Idzikowski, cofondator al Societăţii Britanice pentru Studiul Somnului. De fapt, dacă amânăm prea mult momentul mersului la culcare, organismul resimte acest stres ca pe o beţie, potrivit specialistului.

Funcţiile cerebrale sunt afectate, prin urmare şi judecata şi, de aceea, tindem să fim mai vulnerabili la influenţa celor din jur şi mai dispuşi să ne implicăm în situaţii riscante.

De cât somn avem nevoie?

Aproximativ 70% din adulţi dorm insuficient, semnalează un alt specialist, James Maas, care a predat psihologie timp de 48 de ani la Universitatea Cornell din Ithaca, New York. El susţine că un adult are nevoie, în medie de un interval de somn cuprins între 7 ore şi jumătate şi 8 ore şi jumătate pe noapte. Cu toate acestea, constituţia genetică a unora dintre noi ne permite să funcţionăm la parametri optimi după mai puţine ore de somn, iar unii trebuie să doarmă mai mult.

În orice caz, în majoritatea cazurilor, dacă nu dormim deloc timp de 16 ore, activitatea cerebrală este similară cu cea a unei persoane cu alcoolemie de 0,05% (proporţia de alcool în sânge). Iar dacă stăm treji timp de 24 de ore, acest lucru este echivalent cu o alcoolemie de 0,1%, pentru care şoferii pot rămâne fără permis.

Devenim mai irascibili

„La fel ca în cazul copiilor, adulţii privaţi de somn devin iraţionali, emoţionali şi manifestă chiar simptome ale sindromului de deficitul de atenţie. Dacă ne monitorizăm starea de spirit pe parcursul zilei, observăm că, mai ales atunci când ne trezim devreme, devenim irascibili pe la 16.00-17.00“, remarcă James Maas.

În plus, din cauza afectării funcţiilor cerebrale, somnul insuficient poate duce la distorsionarea informaţiilor înainte de a fi procesate. Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Duke din SUA a demonstrat acest lucru. Potrivit specialistului Scott Huettel, coordonatorul studiului, o noapte fără somn duce la activitate cerebrală intensă în zonele care procesează părţile pozitive ale unei probleme şi activitate redusă în ariile creierului responsabile cu evaluarea părţilor negative.

Astfel, spune Huettel, oamenii care muncesc mult noaptea îşi asumă mai multe riscuri în atingerea scopurilor şi se gândesc mai puţin la pierderi.

Singurul avantaj: vorbim mai fluent

Nu toate funcţiile cerebrale sunt afectate în mod negativ de lipsa somnului, spune cercetătoarea Adrienne Tucker, care a realizat un studiu în acest sens în 2010, finanţat de Departamentul de Apărare al Statelor Unite ale Americii.

Specialista a constatat că persoanele private de somn pot enunţa mai multe cuvinte care încep cu o anumită literă decât cele odihnite. Acest test măsoară fluenţa verbală, iar rezultatele pozitive indică persoanele cu o gândire flexibilă.

Mergi la culcare între 22.00 şi 24.00!

Specialiştii ne recomandă să nu mergem la culcare mai târziu de miezul nopţii, fiindcă, în caz contrar, creierul nu are timp să treacă prin toate fazele necesare ale somnului. Cea mai importantă dintre acestea este faza de somn profund REM (din engleză, Rapid Eye Movement – mişcarea rapidă a ochilor), cunoscută şi sub denumirea de somn paradoxal. În timpul somnului REM, creierul atinge nivelul maxim de activare a proceselor neuronale. „În timpul somnului REM, creierul găseşte soluţii la problemele de peste zi“, precizează somnologul Chris Idzikowski.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite