Coşmarurile copilăriei pot indica probleme mintale în viaţa adultă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii au des coşmaruri, însă prea des şi e posibil să sufere de tulburări mintale mai târziu în viaţă FOTO Shutterstock
Copiii au des coşmaruri, însă prea des şi e posibil să sufere de tulburări mintale mai târziu în viaţă FOTO Shutterstock

Coşmarurile dese în copilărie pot fi un semnal de alarmă pentru tulburările psihice ale adultului, avertizează cercetătorii britanici.

Mulţi copii au coşmaruri, însă coşmarurile persistente pot fi un semn a ceva mult mai serios, a descoperit un studiu realizat de britanicii de la Universitatea Warwick. Riscul crescut de boli psihice la maturitate este dat şi de terorile nocturne din copilărie, adică de coşmarurile însoţite de ţipete şi de reacţii violente ale corpului în timpul somnului, notează BBC.

În cadrul cercetării au fost luaţi în considerare 6.800 de copii care au fost studiaţi până au împlinit vârsta de 12 ani. Părinţii copiilor au răspuns la întrebări privind problemele de somn ale copiilor, iar la sfârşitul studiului copiii au fost evaluaţi de un specialist cu privire la experienţele prin care au trecut, cum ar fi halucinaţiile, iluziile şi chiar dacă considerau că le sunt controlate gândurile.

Studiul a demonstrat că majoritatea copiilor suferă de coşmaruri, dar în 37% din cazuri, părinţii au raportat coşmaruri recurente ale copiilor care durau chiar de câţiva ani, succesiv. Unul din zece copii cu vârsta cuprinsă între trei şi şapte ani suferea de terori nocturne.

Echipa de cercetători susţine că o problemă pe termen lung a coşmarurilor şi terorilor nocturne poate semnala un risc crescut de probleme mintale mai târziu în viaţă. Copii care aveau coşmaruri erau de trei ori şi jumătate mai înclinaţi să aibă tulburări mintale la maturitate, iar acest risc aproape că se dubla dacă sufereau şi de terori nocturne.

„Coşmarurile sunt un lucru des întâlnit în cazul copiilor, la fel şi terorile nocturne. Însă, dacă persistă, e posibil să sublinieze probleme mai serioase“, declară profesorul Dieter Wolke pentru BBC.

Relaţia dintre tulburările de somn la copii şi psihozele în viaţa adultă nu este foarte clară. Una dintre teoriile specialiştilor spune că e posibil ca evenimentele traumatice sau maltratarea de către colegii de şcoală (aşa numitul „bullying“) pot cauza aceste simptome. Sau poate că felul în care copiii trasează graniţa dintre real şi imaginar, dintre vise şi realitate este foarte ambiguu şi astfel iau naştere coşmaruri dese.

Aceste explicaţii subliniază o adevărată problemă: tratarea tulburărilor de somn nu înseamnă prevenirea tulburărilor mintale în cazul adulţilor.

Coşmarurile pot semnala probleme viitoare serioase. „O igienă a somnului este foarte importantă. Copiii ar trebuie să doarmă mai mult, să aibă un program de somn bine delimitat, să se evite filme sau emisiuni înainte de culcare care să le inducă anxietate, să li se limiteze accesul la computer“, avertizează profesorul Wolke.


Citeşte şi:

Coşmarurile nu ne înfricoşează. Tristeţea, vina şi confuzia sunt principalele sentimente din timpul viselor urâte

Mulţi dintre noi ne trezim transpiraţi în mijlocul nopţii din cauza unui coşmar care pare real. Mai mult, simţim că nu mai putem adormi de frica lui. Cercetătorii au demonstrat însă că aceste coşmaruri au un impact emoţional asupra noastră, dar nu din cauza fricii, ci din cauza sentimentelor de tristeţe, confuzie şi vină.

De la coşmaruri la halucinaţii nocturne. Ce-ţi dezvăluie visele despre sănătatea ta

Poate că discuţiile despre înţelesul ascuns al viselor sunt fascinante, însă oamenii de ştiinţă consideră că semnificaţia lor este foarte importantă, şi nu din cauza simbolisticii. Visele pot oferi indicii vitale despre sănătate şi chiar pot avertiza specialiştii de boli ale căror simptome fizice se pot manifesta şi după ani de zile.

Coşmarurile şi mâncarea junk food: ce să eviţi ca să nu visezi urât

Atunci când te trezeşti dintr-un coşmar, prima ta întrebare este: ce căuta pisica aia cu o drujbă în mână şi de ce mă urmărea pe mine? Când îţi mai revii un pic şi realizezi că o pisică nu are degete opozabile şi n-ar fi reuşit în ruptul capului să ţină o drujbă în mână, îţi pui o întrebare mai normală: de ce am visat o pisică cu o drujbă?

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite