Copiii vor întotdeauna să meargă târziu la culcare. Care este timpul potrivit pentru el şi pentru tine?

Copiii vor întotdeauna să meargă târziu la culcare.
Care este timpul potrivit pentru el şi pentru tine?

Cei mai mulţi copii nu vor să meargă la culcare atunci când îi trimit părinţii

Cei mici nu vor la culcare şi asta îi înnebuneşte pe părinţi. Mai mult de jumătate din participanţii la un studiu referitor la timpul potrivit pentru odihnă au recunoscut că eforturile pe care e fac pentru a-i determina pe cei mici să se culce reprezintă cea mai streantă perioadă a zilei. Un expert citat de „Guardian“ spulberă miturile.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Este timpul să mergi la culcare“ este tot ce nu vor să audă copiii, cel puţin nu înainte de ora 22.00, în timp ce pentru părinţi această luptă este cea mai obositoare parte a zilei, potrivit unui studiu pe această temă.

Aşadar, care este de fapt timpul cel mai potrivit pentru odihna de noapte a celor mici? „Variază“, potrivit dr. Paul Kelley, expert în somnologie şi neuroştiinţe la Open University. Mai ales că nu prea există studii referitoare la acest subiect. „Ora 21.00 este una de bun simţ“, adaugă acesta.

În ceea ce-i priveşte pe adolescenţii între 13 şi 16 ani ei ar trebui să fie în pat la 23.30. Oricum, şcolile au nevoie de o revizuire generală a programului astfel încât să se potrivească cu ceasul biologic al adolescenţilor. „Dacă ai între 13 şi 15 ani ar trebui să fii la şcoală la ora 10.00 dimineaţa, asta înseamnă să te trezeşti la ora 8.00. Cei mai mulţi nu au acest program, dar el s-ar potrivit ceasului biologic al adolescenţilor.

Variaţia este un lucru normal

La modul ideal vorbind, adolescenţii între 17 şi 20 de ani ar trebui să fie în pat la miezul nopţii şi să se trezească la ora 11.00. Apoi, pe măsură ce trec de această vârstă, gradual, vor începe să se trezească din ce în ce mai devreme. „Pentru cineva ca mine, care are 70 de ani, ca şi pentru alţii de vârsta mea, nu este neobişnuit să se trezească la ora 5.00 dimineaţa“, exemplifică somnologul.

Am 31 de ani, spune autorul articolului, şi se pare că, pentru mine, timpul să merg la culcare este între miezul nopţii şi ora 2.00 dimineaţa, iar cel de trezire la ora 9.00. Ce este important mai spune expertul este să nu fim prea intransigenţi cu noi înşine. „Variaţia este un lucru normal. Oamenii tind să se învinuiască pentru faptul că merg târziu la culcare şi se trezesc prea devreme“.

„Atunci când eram şomer şi eliberat de orice constrângeri de program de muncă, am intrat într-un model de somn despre care credeam că este foarte nesănătos şi în care mă culcam la 4.00 – 5.00 dimineaţa şi mă sculam la miezul zilei“, a mai spus Kelly. „Dar a fost o rutină care mi se potrivea, ca dovadă că am obţinut mai multe calificări profesionale funcţionând astfel“.

 

 

 

citeste totul despre: