Copiii cu ADHD pot avea şi tulburări de somn. Ce e de făcut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu toţi copiii care suferă de ADHD – tulburarea de deficit de atenţie şi hiperactivitate – au şi probleme cu somnul. Ce se poate face însă atunci când ele apar?

Tulburarea de deficit de atenţie şi hiperactivitate – ADHD – poate apărea ca urmare a afectării creierului copilului în timpul dezvoltării fetale, în timpul naşterii sau imediat după. Incidenţa bolii este mai mare la copiii cu afecţiuni congenitale, la cei care s-au născut prematur, au suferit infecţii sau traumatisme imediat după naştere. Deşi unele ipoteze iau în calcul determinarea genetică a acestei afecţiuni, acest lucru nu este încă dovedit clar.

Nu toţi copiii diagnosticaţi cu ADHD au şi probleme cu somnul, dar se poate întâmpla. O cercetare pe această temă, citată de site-ul de ştiri medicale webmd.com. arată că jumătate din părinţii cu copiii cu ADHD au mărturisit că micuţii au dificultăţi legate de somn. Părinţii au mai spus că aceştia se simt obosiţi atunci când se trezesc, au coşmaruri sau suferă de apnee, precum şi de sindromul picioarelor neliniştite.

Un alt studiu realizat pe copiii cu ADHD a pus în evidenţă faptul că somnul acestora este mai puţin odihnitor, au dificultăţi în a se trezi şi mai multe episoade de somnolenţă în timpul zilei.

Există vreo legătură între sforăit şi ADHD?

Amigdalele mărite şi polipii pot bloca parţial respiraţia pe timpul nopţii, ceea ce duce la apariţia sforăitului şi a somnului de proastă calitate. Toate aceste lucruri pot determina probleme de atenţie în ziua următoare. Într-un studiu realizat pe copii cu vârste între 5 şi 7 ani, se arată că sforăitul este mai frecvent printre cei cu ADHD, comparativ cu ceilalţi.

Copiii care sforăie tind să obţină rezultate mai slabe la testele de atenţie, abilităţi de limbă şi inteligenţă. Unele studii arată că îndepărtarea amigdalelor şi a polipilor poate îmbunătăţi calitatea somnului şi comportamentul, fără a fi nevoie de medicamente.

Apneea de somn

Persoanele cu apnee de somn au scurte episoade de întrerupere a respiraţiei, cel mai adesea pe timpul nopţii. Amigdalele mărite şi polipii pot fi cauze ale apneei de somn, dar şi obezitatea şi alergiile cronice.

La fel ca adulţii cu apnee şi copiii se simt obosiţi pe timpul zilei. Pot avea probleme de concentrare şi alte simptome legate de somnul deficitar – iritabilitatea, de exemplu. Apneea la copii este tratabilă, specialistul pediatru fiind cel care stabileşte conduit terapeutică.

Sindromul picioarelor neliniştite şi ADHD sunt legate?

Studiile au arătat anumite legături între tulburările de somn, ADHD şi sindromul picioarelor neliniştite. Persoanele cu acest sindrom simt o nevoie imperioasă de a-şi mişca continuu picioarele, ceea ce provoacă întreruperi ale somnului şi somnolenţă pe timpul zilei.

Persoanele cu sindromul picioarelor neliniştite şi tulburări de somn asociate se pot simţi distrate, prost dispuse, hiperactive, toate putând fi simptome de ADHD. Unii cercetători sunt de părere că între persoanele cu sindromul picioarelor neliniştite şi cele cu ADHD ar putea avea în comun o problemă legată de o substanţă chimică din creier, numită dopamină. În orice caz, nu toţi cei cu ADHD au şi sindromul picioarelor neliniştite.

Cum putem ajuta copilul cu ADHD să beneficieze de un somn mai bun

1.Renunţând la cafeină şi verificând această substanţă care poate fi ascunsă în dieta copilului şi îndepărtarea din bucătărie a băuturilor care conţin cafeină.

2.Program regulat de somn, masă, plimbare şi timp petrecut în familie.

3.Îndepărtarea zgomotelor care ar putea strica somnul celui mic şi folosirea dopurilor de urechi dacă acesta este foarte sensibil şi se trezeşte uşor.

4.Lumina fie şi scăzută pe timpul nopţii poate interfera cu producţia naturală de melatonină, astfel că se recomandă să fie întuneric în dormitorul copilului.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite