Ce probleme de sănătate rişti să ai dacă nu dormi suficient

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape toată lumea este conştientă că un somn odihnitor ajută în mod real organismul să se regenereze după o zi de activitate, însă prea puţini cunosc efectele neplăcute care pot apărea atunci când numarul de ore pe care le dormim se scurtează de la o noapte la alta.

Specialiştii din întreaga lume spun că fiecare om ar trebui să doarma măcar 6-8 ore pe noapte, în intervalul orar 22.00 - 04.00. Dacă în anul 1942, media de ore dormite pe noapte era de aproape 8 ore, în zilele noastre, din cauza vieţii agitatate pe care o avem, aceasta s-a redus la circa 6,8 ore.

Deşi am putea fi tentaţi să credem că un număr mai mare de ore dormite ne-ar ajuta mai mult, specialiştii ne atrag atenţia că durata somnului benefică organismului poate varia de la o persoană la alta, în funcţie de sex şi vârstă, însă în majoritatea cazurilor trebuie să nu coborâm sub limita minimă de 6 ore dormite pe noapte.

Ce se întâmplă însă când activităţile de zi cu zi ne forţează să dormim cât mai puţin în fiecare noapte?

1. Devenim irascibili

O echipă de cercetători israelieni a observat că subiecţii privaţi de somn au avut reacţii disproporţionate şi stări emoţionale negative atunci când au fost întrerupţi dintr-o acţiune uzuală.

2. Putem avea dureri de cap

Deşi experţii încă nu ştiu de ce privarea de somn provoacă dureri de cap, acest efect a fost observat de medici cu mai bine de un secol în urmă. Studiile arată că între 36 si 58% din cei care nu dorm suficient au şanse mari de a suferi migrene.

3. Ne putem reduce capacitatea de a învăţa

Deseori, somnolenţa a fost o problemă cât se poate de reală în rândul adolescenţilor. Câteva studii realizate cu ajutorul elevilor de liceu au arătat că începerea cursurilor cu o oră mai târziu (08.00 în loc de 07.00 dimineaţa) poate ajuta adolescenţii să-şi îmbunătăţească rezultatele şcolare cu cel puţin 2 puncte în domeniile reale şi cu un punct în cele umaniste. De asemenea, studiile au demonstrat că privarea de somn afectează în mod semnificativ capacitatea unui adult de a-şi aduce aminte lucrurile învăţate cu doar o zi în urmă.

4. Creşterea în greutate

Somnul insuficient sau insomnia pot crea dezechilibre hormonale în organism, care se pot traduce printr-o creştere a poftei de mâncare, inclusiv a alimentelor bogate în calorii. Este adevărat că organismul va arde mai multe calorii atunci când este treaz, însă nu suficient pentru a anula caloriile în exces.

5. Probleme cu vederea

Privarea de somn este deseori asociată nu doar cu dureri de cap, ci şi cu o vedere dublă sau imprecisă a ochilor. Cu cât rămâneţi mai mult treaz, cu atât sunt mai mari şansele ca ochii şi creierul să interpreteze eronat realitatea vizuală.

6. Creşterea riscului pentru boli de inimă

Atunci când cercetătorii au analizat tensiunea arterială a unor subiecţi privaţi de somn pentru mai bine de 80 de ore, nu a fost nicio surpriză că pulsul acestora a crescut. Mai interesant decât acest lucru a fost atunci când experţii au constatat că şi un somn de 4 ore poate provoca un ritm cardiac mult mai alert faţă de valorile înregistrate de cei care se odihnesc 8 ore.

7. Slăbirea sistemului imunitar

Lipsa somnului poate împiedica apărarea naturala a corpului împotriva microorganismelor. Un studiu efectuat în legătură cu această problemă a arătat că cei care dorm mai puţin de 7 ore pe noapte au de trei ori mai multe şanse să aibă o răceală comună decât cei care se odihnesc 8 sau mai multe ore pe noapte.

8. Disfuncţii sexuale

Un somn corespunzător, pentru fiecare organism în parte, are ca efect şi creşterea nivelurilor de testosteron, în timp ce odihna insuficientă are un efect invers. Privarea de somn are aşadar şi un rol mai puţin dorit în ceea ce priveşte reducerea libidoului.

9. Depresie

Câteva studii arată că un somn insuficient, mai ales pe perioade lungi de timp, poate crea stări de dezechilibru emoţional. Astfel, insomniacii sunt de două ori mai susceptibili să dezvolte depresie, iar cercetări preliminare sugerează că tratarea problemelor de somn poate trata în paralel si simptomele depresiei.


Citeşte şi:

Când Moş Ene face rău la gene: dormitul ziua poate da peste cap tot organismul

Somnul din timpul zilei, o necesitate pentru cei care lucrează ture de noapte sau care se distrează până la ore târzii, întrerupe ritmul a aproape o treime din genele tale. E posibil chiar ca această desincronizare a genelor să fie chiar mai gravă decât în cazul somnului insuficient, conform unui nou studiu.

„Epidemia“ tulburărilor de somn: semisomnia

Adormi cu dificultate aproape în fiecare noapte? Somnul îţi este întrerupt de grijile zilei de mâine? Te trezeşti greu şi eşti obosit toată ziua? Ai putea fi una dintre milioanele de victime ale semisomniei.

Somnul insuficient te face să iei decizii greşite

Atunci când dormi prea puţin, eşti ţâfnos înfometat şi uituc. În afară de faptul că ţipi la toată lumea şi mănânci tot ce apuci, somnul insuficient te face să iei decizii proaste cam în toate aspectele vieţii tale.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite